San Francisco

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Pemandangan San Francisco.

San Francisco (jeneng resmi jroning basa Inggris: City and County of San Francisco) iku kutha paling gedhé kapapat ing nagara bagéan California, Amérika Sarékat saka cacahing padunung. Kutha iki dumunung ing pucuk lor Ujung San Francisco sing mbentuk Lempongan San Francisco. Berkeley lan Oakland ana ing sebrang lempongan iku.

San Francisco nduwèni padunung watara 799.263 jiwa (2000). Kapadhetan padunungé paling gedhé kaloro ing Amérika Sarékat sawisé New York City.

Pemukim Éropah pisanan ing kutha iki ya iku bangsa Spanyol sing teka ing taun 1776. Kutha iki tuwuh ngrembaka wiwit taun 1848 akibat prastawa gold rush (kira-kira maknané prastawa "banjir emas" sing nyebabaké tekané akèh wong anyar).

San Francisco naté ajur wektu kedadéyan lindhu San Francisco ing taun 1906, nanging dibangun manèh kanthi cepet.

Kreteg Golden Gate sing misuwur ngubungaké kutha iki karo Marin County.

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata San Francisco ing Wikivoyage

Cithakan:Nagara bagéan California


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=San_Francisco&oldid=1055509"