Gus tf Sakai

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gus tf Sakai

Gustafrizal Busra utawi ingkang misuwur kanthi sebatan Gus tf Sakai utawi Gus tf, ingkang miyos wonten ing Payakumbuh, Sumatera Barat ing tanggal 13 Agustus 1965 inggih punika kalebet salah satunggaling pujangga saha sastrawan Indonésia. Sandhi asma Gus tf Sakai dipun-ginakaken nalika piyambakipun nembé nyerat prosa, déné nama Gus tf dipun-ginakaken manawi piyambakipun nembé nyerat puisi.[1] Ngantos sak punika, piyambakipun dalem wonten ing Payakumbuh, Sumatra Barat.[2]

Riwayat Pendhidhikanipun[besut | besut sumber]

Gus tf Sakai ngrampungaken sekolah SD, SMP, saha SMA ing Payakumbuh. Lajeng piyambakipun lajeng nerasaken dhateng Fakultas Peternakan, Universitas Andalas, Padang lan lulus ing taun 1994.[3] Gus tf Sakai sepisanan wiwit nyerat prosa ing yuswa 13 taun, wiwit satunggaling cerpenipun pikantuk bebungah juara sepisan ing satunggaling lomba nyerat carkak. Ngantos sak punika, piyambakipun sampun saged ngrampungaken 2 novèl, 7 novelet, saha 18 carkak ingkang kathah carkak-cerpenipun ingkang pikantuk penghargaan ingkang dipunadani sapérangan médhia kados ta kalawarta Anita, Femina, Gadis, Hai, Kartini, Matra, saha harian Kompas.

Bibiliography[besut | besut sumber]

Tuladha asling karya saking Fus Tf Sakai inggih kados ing ngandhap punika:[4]

  • Segi Empat Patah Sisi (novèl remaja, 1990)
  • Segitiga Lepas Kaki (novèl remaja, 1991)
  • Ben (novèl remaja, 1992)
  • Pura Ketirisan (kumpulan carkak, 1996)
  • Sangkar Daging (kumpulan sajak, 1997)
  • Kemilau Cahaya dan Perempuan Buta (kumpulan carkak, 1999), dipunwedalaken déning The Lontar Foundation mawi basa Inggris kanthi irah-irahan The Barber and Other Short Stories (2002)
  • Tambo (Sebuah Pertemuan) (novèl, 2000)
  • Tiga Cinta, Ibu (novèl, 2002)
  • Laba-laba (kumpulan carkak, 2003)
  • Ular Keempat (novèl, 2005)
  • Daging Akar (kumpulan sajak, 2005)
  • Perantau (kumpulan carkak, 2007)
  • Akar Berpilin (kumpulan sajak, 2009)
  • Kaki yang Terhormat (kumpulan carkak, 2012)

Penghargaan[besut | besut sumber]

  • Bebungah I Sayembara Mengarang Cerpen saking Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Kotamadya Payakumbuh kanggé carkak Usaha Keséhatan di Sekolahku (1979),
  • Bebungah II Sayembara Mengarang Cerpen Remaja saking kalawarta Anita kanggé carkak Kisah Pinokio dan Cinderella (1985),
  • Bebungah I Sayembara Mengarang Novelet saking kalawarta Kartini kanggé novelet Ngidam (1986),
  • Bebungah III Sayembara Mengarang Cerpen saking kalawarta Kartini kanggé carkak Nenek (1986),
  • Bebungah Harapan Sayembara Mengarang Cerpen saking kalawarta Tiara kanggé carkak Tiga Pucuk Surat Buat Muhammad (1987),
  • Bebungah III Sayembara Mengarang Cerpen saking kalawarta Estafet kanggé carkak Gun (1988),
  • Bebungah II Sayembara Mengarang novèl saking kalawarta Kartini kanggé novèl Buram Berlatar Suram (1988),
  • Bebungah II Sayembara Mengarang Novelet Remaja saking kalawarta Anita kanggé novelet Dutch Doll (1989),
  • Bebungah I Sayembara Penulisan Puisi saking Direktorat Kesenian Ditjen Kebudayaan Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia kanggé puisi Didaktisisme Catur Lima Episode (1989),
  • Bebungah Harapan I Sayembara Penulisan Puisi saking Direktorat Kesenian Ditjen Kebudayaan Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia kanggé puisi Menunggu (1989),
  • Sepuluh Terbaik Sayembara Penulisan Puisi saking Sanggar Minum Kopi Bali kanggé puisi Tentang Tuan Rumah dan Tamu yang Dibunuhnya (1990),
  • Kalebet sedasa ingkang paling saé Sayembara Penulisan Puisi saking Iqranidya Club Cilacap kanggé puisi Bola Salju (1990),
  • Bebungah nomine Sayembara Mengarang Cerpen saking harian Suara Merdeka kanggé carkak Urban(1991),
  • Bebungah I Sayembara Mengarang Novelet saking kalawarta Gadis kanggé novelet Ben(1991),
  • Bebungah Harapan I Sayembara Mengarang Cerpen saking harian Bali Post kanggé carkak Sebuah Lembah Setelah Lebah Pindah (1991),
  • Bebungah III Sayembara Mengarang Novelet saking kalawarta Kartini kanggé novelet Lembah Berkabut (1991),
  • Kalebet sedasa karya ingkang paling saé ing Sayembara Penulisan Puisi saking Sanggar Minum Kopi Bali kanggé puisi Aforisme Anggur (1992),
  • Kalebet sedasa karya ingkang paling saé Sayembara Penulisan Puisi saking Sanggar Minum Kopi Bali kanggé puisi Perkawinan Mawar (1992),
  • Bebungah III Sayembara Penulisan Budaya saking Panitia Pekan Budaya Minangkabau kanggé esai Asketik, Holistik, Pradigma Modernity (1993),
  • Sepuluh Terbaik Sayembara Penulisan Puisi saking Sanggar Minum Kopi Bali kanggé puisi Tak Pernah Kubutuh Sebuah Telepon (1993),
  • Kalebet sedasa karya ingkang paling saé Sayembara Penulisan Puisi saking Buletin Sastra Budaya Kreatif Batu kanggé puisi Daun yang Baik (1994),
  • Kalebet sedasa karya ingkang paling saé Sayembara Penulisan Puisi saking Yayasan Taraju Sumatra Barat kanggé puisi Seseorang dalam Lorong Bernama Zaman (1994),
  • Bebungah Harapan Sayembara Mengarang Cerpen Remaja saking kalawarta Matra kanggé carkak Tak Ada Topeng dalam Diary (1996),
  • Bebungah II Sayembara Penulisan Esai saking Pusat Pembinaan dan Pengembangan Basa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia kanggé esai Wujud Budaya dalam Masarakat Multietnik (1996),
  • Bebungah Harapan Sayembara Mengarang Cerber saking kalawarta Femina kanggé novèl Jilid Laki-laki kanggé Ibu (1998)
  • Bebungah nomine Cerpen Terbaik di Koran-koran Indonesia 1998 saking Dewan Kesenian Jakarta kanggé carkak Lukisan Tua, Kota Lama, Lirih Tangis Setiap Senja (1999),
  • Bebungah nomine Cerpen Terbaik di Koran-koran Indonesia 1998 saking Dewan Kesenian Jakarta kanggé carkak Sungguh Hidup Begitu Indah (1999),
  • Bebungah carkak pilihan saking harian Kompas kanggé carkak Ulat dalam Sepatu (1999),
  • Kalebet sangang karya ingkang paling saé Sayembara Penulisan Puisi Bedhamèn saking Panitia * * Lomba Cipta Puisi Bedhamèn Art and Peace kanggé puisi Peristiwa Menanam (1999),
  • Bebungah II Sayembara Mengarang Cerpen saking Pusat Kajian Humaniora Universitas Negeri Padang dan Program Basa Indonesia Universitas Deakin, Melbourne, Australia kanggé carkak Kupu-Kupu (1999),
  • Bebungah carkak pilihan saking harian Kompas kanggé carkak Laba-Laba (2000),

Sepuluh Unggulan Sayembara Mengarang Cerpen saking Pusat Kajian Humaniora Universitas Negeri Padang dan Program Basa Indonesia Universitas Deakin, Melbourne, Australia kanggé carkak Karena Kita tak Bersuku (2000),

  • Penghargaan Sastra Lontar saking Yayasan Lontar kanggé kumpulan carkak Kemilau Cahaya dan Perempuan Buta (2001),
  • Bebungah carkak pilihan saking harian Kompas kanggé carkak Upit (2001),
  • Bebungah Harapan Sayembara Mengarang Novèl Remaja saking Penerbit Mizan kanggé novèl Garis Lurus, Putus (2002),
  • Bebungah carkak pilihan saking harian Kompas kanggé carkak Gambar Bertulisan Kereta Lebaran (2002),
  • Anugerah Sastra saking Fakultas Sastra Universitas Andalas (2002),
  • Penghargaan Penulisan Karya Sastra saking Pusat Basa kanggé kumpulan carkak Kemilau Cahaya dan Perempuan Buta (2002),
  • Sih Award saking Jurnal Puisi kanggé puisi Susi 2000 M (2002),
  • Bebungah Harapan I Sayembara Mengarang Novèl saking Dewan Kesenian Jakarta kanggé novèl Ular Keempat (2003),
  • SEA Write Award saking Karajan Thailand kanggé kumpulan carkak Kemilau Cahaya dan Perempuan Buta (2004),
  • Anugerah Seni saking Komunitas Penggiat Sastra Padang dan Dewan Kesenian Sumatra Barat (2004),
  • Bebungah carkak pilihan Kompas kanggé carkak kanthi irah-irahan Belatung (2005),
  • Sastrawan Berdedikasi saking Harian Kompas (2010)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [ http://nationaliterature.blogspot.com/2012/12/gus-tf-sakai.html] Gus tf Sakai (dipunundhuh tanggal 23 Januari 2013)
  2. ^ Rampan, Korrie Layun. Leksikon susastra Indonesia. Balai Pustaka, 2000, Jakarta. Kaca 172. Biografi Afrizal Malna
  3. ^ [ http://www.goodreads.com/author/show/195423.Gus_tf_Sakai] Gus tf Sakai (dipunundhuh tanggal 23 Januari 2013)
  4. ^ [ http://www.tamanismailmarzuki.com/tokoh/sakai.html] Gus TF Sakai (dipunundhuh tanggal 23 Januari 2013)