Getsemani

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Getsemani
basa Ibrani: גת שמנים‎, Gat-Šmânim
—  Taman  —

Getsemani (basa Yunani: ΓεσΘημανι, Gesthēmani basa Ibrani: גת שמנים‎, Aram גת שמנא, Gat Šmānê) iku sawijining taman ing sikil bukit Zaitun ing Yerusalem, Israel lan dipercaya minangka papan Yésus sembayang sing pungkasan dhéwé sadurungé kakisas.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Tembung Gethsemane mijil ing Injil Matius lan Injil Markus abasa Yunani minangka Γεθσημανἱ (Gethsēmani). Tembung iki asalé saka Assyria ܓܕܣܡ (Gaṯ-Šmāne), sing tegesé “piranti pameres (pangasil) lenga”. Matius 26:32 lan Markus 14:32 nyebutaké χωρἰον (kho-ree'-on) utawa “panggonan”. Injil Yohanes 18:1 nélakaké Yesus mlebu sawijining “taman” κῆπος (kēpos) bebarengan karo murid-murid Dalem.

Panggonan kusus[sunting | sunting sumber]

Adhedhasar Prajanjian Anyar, Taman Getsemani iku papan ing endi Yésus lan murid-murid Dalem asring sowan, sing nggampangaké Yudas Iskariot kanggo nemokaké Yésus nalika wengi panyekelan Dalem. Adhedhasar Lukas 22:43-44, ing kana Yésus banget girisé lan saya ngganter enggoné ndedonga. Riwéné nganti kaya getih tumètès ana ing bumi ." Kahanan iki jroning donya médhis ditepungi minangka hematidrosis.

Ing saceraké taman iki ana Gréja Kabèh Bangsa utawa ditepungi uga minangka "Gréja Agony", dibangun ing tilas reruntuhan gréja sing dileburaké déning pamaréntahan Sassanids ing taun 614 M lan gréja ing mangsa “Perang Salib” dileburaké nalika taun 1219. Cerak karo panggonan iki ana Gréja Ortodoks Rusia sing jenengé Santa Maria Magdalena kanthi kubah werna emas (Byzantin/gaya Rusia), dibangun déning kakaisaran Rusia Alexander III kanggo ngéling-éling mendhiang ibuné.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Getsemani&oldid=842181"