Gandhèn

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gandhèn

Gandhèn utawa sakjroning ing tlatah Jawa kasebut Palu, Martil,Méntik ya iku piranti kang digunakaké kanggo nutuk barang liyané. Gandhèn umumé digunakake kanggo maku, ndandani barang,penempaan wesi lan ngajurake barang liyané.Gandhèn dirancang kanggo mumpangat karan macém-macém bentuké. Bentuk umumé gandèn kasusun saka gagang gandhèn lan sirah gandèn.Gandhèn ing bagéan kang abot ya iku bagian sirah gandèn.Bentuk kang ndasari gandhèn supaya gampang digunakake, sakjroning keperluan ing sakjroning wong uri,gandhèn wujudè ana kang gandhèn mekanis kang mumpanganté kango kaperluan kang luwih gédè. gandhèn ya iku piranti kang paling tua. gandhèn saka watu ditemukaké lan digunakake ing tahun 2.600.000 Sakdurungé Masehi.[1][2] Gandhèn ya iku piranti kang dasar kang mumpangaté akèh kanggo mergawé.Sakjroning analogi, gandhèn uga digunakake kanggo piranti kang dirancang lan digawé nutuk utawa ngandhèn.

Sejarah[besut | besut sumber]

Mumpangaté gandhèn sakjroning piranti digunaké ing tahun 2.400.000 SM ing macéem-macém bentuké watu kang digunakake kanggo ngancuraké kayu lan balung (tulang) gandhèn watu digawé kanggo ngiket (naleni)karo gagang kang digawé saka kulit utawa atot kéwan. gandhèn iku digunakaké sakjroning tahun 30.000 sakdurung Masehi ing jaman Paleolitik watu. Ing catétan Arkéologi iki nduwèni pengarah manawa gandhèn iku piranti manungsakang paling tua.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Semaw, S., M. J. Rogers, J. Quade, P. R. Renne, R. F. Butler, M. Domínguez-Rodrigo, D. Stout, W. S. Hart, T. Pickering, and S. W. Simpson. 2003. 2.6-Million-year-old stone tools and associated bones from OGS-6 and OGS-7, Gona, Afar, Ethiopia. Journal of Human Evolution 45:169-177.
  2. ^ 2.5-million-year-old stone tools from Gona, Ethiopia S. Semaw*, P. Renne†, J. W. K. Harris*, C. S. Feibel*, R. L. Bernor‡, N. Fesseha‡ & K. Mowbray* Nature 385, 333-336 (23 January 1997) | doi:10.1038/385333a0; Accepted 25 November 1996

Pranala Njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gandhèn&oldid=1074990"