Palu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Gandhèn)
Kanggo kutha ing Pulo Sulawesi, delengen Kutha Palu
Gandhèn

Palu utawa sajeroning ing tlatah Jawa kasebut martil,mentik, gandhèn wesi, pukul wesi utawa pukul besi ya iku piranti kang minangka nutuk barang liyané. Gandhèn lumrahé minangka maku, ndandani barang,penempaan wesi lan ngajurake barang liyané.Gandhèn dirancang kanggo mumpangat karan macém-macém bentuké. Wujud lumrahé gandèn kasusun saka gagang gandhèn lan sirah gandèn.Gandhèn ing pérangan kang abot ya iku pérangan sirah gandèn.Wujud kang ndasari gandhèn supaya gampang digunakaké, sajeroning keperluan ing sajeroning wong uri,gandhèn wujudè ana kang gandhèn mekanis kang mumpanganté kango kaperluan kang luwih gédè. gandhèn ya iku piranti kang paling tua. gandhèn saka watu ditemukaké lan digunakaké ing taun 2.600.000 Sadurungé Masehi.[1][2] Gandhèn ya iku piranti kang dhasar kang mumpangaté akèh kanggo mergawé.Sajeroning analogi, gandhèn uga minangka piranti kang dirancang lan digawé nutuk utawa ngandhèn.

Sajarah[besut | besut sumber]

Mumpangaté gandhèn sajeroning piranti digunakaké ing taun 2.400.000 SM ing macéem-macém bentuké watu kang minangka ngancuraké kayu lan balung (tulang) gandhèn watu digawé kanggo ngiket (naleni)karo gagang kang digawé saka kulit utawa atot kéwan. gandhèn iku digunakaké sajeroning taun 30.000 sakdurung Masehi ing jaman Paleolitik watu. Ing catétan Arkéologi iki duwé pengarah manawa gandhèn iku piranti manungsakang paling tua.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Semaw, S., M. J. Rogers, J. Quade, P. R. Renne, R. F. Butler, M. Domínguez-Rodrigo, D. Stout, W. S. Hart, T. Pickering, and S. W. Simpson. 2003. 2.6-Million-year-old stone tools and associated bones from OGS-6 and OGS-7, Gona, Afar, Ethiopia. Journal of Human Evolution 45:169-177.
  2. ^ 2.5-million-year-old stone tools from Gona, Ethiopia S. Semaw*, P. Renne†, J. W. K. Harris*, C. S. Feibel*, R. L. Bernor‡, N. Fesseha‡ & K. Mowbray* Nature 385, 333-336 (23 January 1997) | doi:10.1038/385333a0; Accepted 25 November 1996

Pranala njaba[besut | besut sumber]