Gandasuli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gandasuli
Hedychium coronarium
Zingiberaceae Hedychium coronarium 1.2.jpg
Kembang gandasuli

Aman (NatureServe)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Viridiplantae
Superdivision: Tracheophyta
Dhivisi: Angiospermophyta
Klas: Liliopsida
Superordho: Commelinids
Ordho: Zingiberales
Famili: Zingiberaceae
Génus: Hedychium
Spésies: H. coronarium
Jeneng binomial
Hedychium coronarium
J. Koenig
Sinonim

Gandasuli yaiku salah sawijining tanduran jamu ingkang kalebet keluwarga temu-temuan utawi Zingiberaceae. Tanduran iki hawujud rumpun sing rapet-rapet, duwuré 1,5 nganti 3 m, godhongé temèmplèk ana pelepah sik nyusun "pang semu" lan ora nyabang. Asal tanduran iki saka Himalaya terus ngetan nganti Taiwan; hananging saiki wis sumebar tekan endi-endi. Ing Jawa, tanduran iki ditandur nggo dijupuk rimpang karo kembange.

Kembang gandasuli warni pethak, metu saka pucuk uwit ; ambune wangi nyegrok kayadene mlathi. Kelopak kembangé ana loro, warni ijo awujud kerucut kaya kukusan. Mahkota kembang gandasuli cacahé papat, wujud kaya kupu-kupu lan nempel antara siji lan séjéné. Kembang gandasuli asring dipadhakaké karo kembang kumis kucing.[1]

Nami-nama désa[besut | besut sumber]

Aran gandasuli uga dinggo jeneng désa, yaiku

  1. Désa Gandasuli, Kecamatan Gondang, Kabupatèn Tulungagung.
  2. Désa Gandasuli, Kecamatan Pakuniran, Kabupatèn Prabalingga.
  3. Désa Gandasuli, Kecamatan Tawangmangu, Kabupatèn Karanganyar.
  4. Désa Gandasuli, Kecamatan Bulu, Kabupatèn Temanggung.
  5. Désa Gandasuli, Kecamatan Muntilan, Kabupatèn Magelang.
  6. Désa Gandasuli, Kecamatan Bobosari, Kabupatèn Purbalingga.
  7. Désa Gandasuli, Kecamatan Brebes, Kabupatèn Brebes.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.