Gandasuli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gandasuli yaiku salah sawijining tanduran jamu ingkang kalebet keluwarga temu-temuan utawi Zingiberaceae. Tanduran iki hawujud rumpun sing rapet-rapet, duwuré 1,5 nganti 3 m, godhongé temèmplèk ana pelepah sik nyusun "pang semu" lan ora nyabang. Asal tanduran iki saka Himalaya terus ngetan nganti Taiwan; hananging saiki wis sumebar tekan endi-endi. Ing Jawa, tanduran iki ditandur nggo dijupuk rimpang karo kembange.

Kembang gandasuli werni pethak, metu saka pucuk uwit ; ambune wangi nyegrok kayadene mlathi. Kelopak kembangé ana loro, werni ijo awujud kerucut kaya kukusan. Mahkota kembang gandasuli cacahé papat, wujud kaya kupu-kupu lan nempel antara siji lan séjéné. Kembang gandasuli asring dipadhakaké karo kembang kumis kucing.[1]

Nami-nami désa[besut | besut sumber]

Aran gandasuli uga dinggo jeneng désa, yaiku

  1. Désa Gandasuli, Kecamatan Gondang, Kabupatèn Tulungagung.
  2. Désa Gandasuli, Kecamatan Pakuniran, Kabupatèn Prabalingga.
  3. Désa Gandasuli, Kecamatan Tawangmangu, Kabupatèn Karanganyar.
  4. Désa Gandasuli, Kecamatan Bulu, Kabupatèn Temanggung.
  5. Désa Gandasuli, Kecamatan Muntilan, Kabupatèn Magelang.
  6. Désa Gandasuli, Kecamatan Bobosari, Kabupatèn Purbalingga.
  7. Désa Gandasuli, Kecamatan Brebes, Kabupatèn Brebes.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.