GNOME

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Disambig.svg
Disambig.svg
Artikel punika mboten magepokan kaliyan Genom.
GNOME
Logo saka gnome
UI Gnome 3.2 shell
GNOME Shell
Pangembang The GNOME Project
Rilis pisanan 3 Maret 1999
Versi rilis terbaru 3.2.2 / Nopèmber 16 2011 (2011-11-16), 1717 dina kepungkur
Basa pamrograman C, C++, C#, Javascript[1]
Sistem operasi Unix-like dengan X11
Basa luwih saka 50 basa[2]
Status pengembangan Aktif
Jenis Lingkungan desktop
Lisènsi GPL lan LGPL
Situs web gnome.org

Proyek GNOME iku sawijining lingkungan desktop sing klebu paling akèh digunakaké para panganggo sistem operasi Linux. Wiwitané, proyèk iki nduwé panganggkah gawé sawijining lingkungan desktop komputer sing mayar (gampang) digunakaké lan klebu piranti alus sing mardika miturut Free Software Foundation. GNOME ya iku proyek internasional kanggo nyiptakake krangka, aplikasi piranti lunak kanggo desktop, lan uga bisa ngatur pambanjeran, penangonon file lan manajemen tugas lawang (windows).

GNOME iku bagian saka Proyek GNU lan uga dianggo ing akehe Sistem Operasi Unix-Like, akehe Linux lan OpenSolaris desktop.

Jeneng[besut | besut sumber]

asal tembung "GNOME" iku akronim saka tembung GNU Network Object Model Environment, saka awal rencanane kanggo distrubusi kerangka objek sing memper kaliyan Microsoft OLE.[3] Nanging akronik iki wis ora kanggo manèh[4] amerga benthen karo proyek awale GNOME.

Sejarah[besut | besut sumber]

GNOME digarap mulai agustus 1997 kaliyan Miguel de Icaza lan Federico Mena[5] awujud proyek piranti lunak bebas kanggo ngembangake lingkungan lawang lan aplikasine.[6] aplikasi iku digarap amergi saka pengembang K Desktop. Lan saiki nyata lan bisa dianggo kanggo software pengembang berbasis data. ngandelake toolkit Qt Widget Toolkit sing wektu iku nganggo lisensi piranti lunak proprietary.[7] ing panggonan saka Qt toolkit, GTK+ dipilih kanggo basis sistem lan basis opertional data GNOME.

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Owen Taylor. "Implementing the next GNOME shell « fishsoup". Retrieved 2011-12-09. 
  2. ^ "GNOME 3.2 Release Notes". Retrieved 2011-12-09. 
  3. ^ Pennington, Havoc (1999), "What is Gnome?", GTK+ / Gnome Application Development, archived from the original on 2010-08-24 
  4. ^ "Re: GNOME -> Gnome". Retrieved 2011-12-10. 
  5. ^ "About Us | GNOME". Retrieved 2011-12-09. 
  6. ^ "The GNOME Desktop project (fwd)". Retrieved 2011-12-10. 
  7. ^ Stallman, Richard Stallman (2000-09-05), Stallman on Qt, the GPL, KDE, and GNOME, retrieved 2012-12-12 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=GNOME&oldid=1003098"