Franz Josef I saka Ostenrik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kaisar Franz Josef I saka Ostenrik, taun 1910.

Franz Josef I (basa liyane Franz Joseph; lair ing Wina, 18 Agustus 1830 – pati ing Wina, 21 Novèmber 1916 ing umur 86 taun) iku Kaisar Austria lan Raja Bohemia saka taun 1848 tekan taun 1916, sarta Raja Apostolik Hongaria saka 1867 tekan taun 1916. Dhèwèké asalé saka Wangsa Habsburg.

Putra pambarepé Franz Karl, saduluré Kaisar Ferdinand 1 saka Austria , Franz Joseph uga kakangné Kaisar Maximilian I saka Meksiko. Nalika umur 13 taun dhèwèké miwiti pakaryan minangka kolonèl ing angkatan bersenjata Austria. Dhèwèké dadi Kaisar Austria nalika Ferdinand lengser keprabon nalika pungkasan Revolusi 1848 kang dumadi ing tanggal 2 Dhésèmber 1848. Taun 1854, Franz Josef palakrama karo Putri Elizabeth saka Bayern. Anak lanang siji-sijine(ontang antinge), Putra Makutha Rudolf, nglalu nalika taun 1889.

Nalika Perang Donya I pecah, Austria-Hongaria sabyantu karo Jerman, nanging tentarané jebul ora duwé kasiapan lan piranti kang cukup. Salah siji sababe ya iku watake Franz Josef kang konservatif. Dhèwèké nulak supaya para tentara entuk senjata kang anyar (yaiku, tank).

Katelu anak liyané ya iku Sophie Friederike (1855 - 1858), Gisela (1856 - 1932), lan Marie Valerie (1868 - 1924).



Didhisiki déning:
Ferdinand I
{{{jabatan}}}
1848-1916
Diganti déning:
Karl I
Didhisiki déning:
Ferdinand I
{{{jabatan}}}
1867-1916
Diganti déning:
Karl I
Didhisiki déning:
Ferdinand I
{{{jabatan}}}
1849-1866
Diganti déning:
Wilhelm I
(minangka Présidhèn Konfederasi Jerman Lor)