Esino Lario

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Esino Lario iku sawijining comune ing Provinsi Lecco, Lombardia Italia. Dunungé kurang luwih 60 kilomèter saloring Milano, 15 kilomèter salor kuloné Lecco lan 4,3 kilomèter saka Tlaga Como. Ing Dhésèmber 2004, désa iki ndarbèni sing ndunungi 772 jiwa lan ambané wilayahé ana 18,7 kilomèter pasagi. Comune iki uga ngliputi frazioni Bigallo lan Ortanella.

Wilayah sakiwa-tengené Esino Lario iku diubengi déning pagunungan Alpen, ing ngendi lanskap karst wis marai anané bolongan lemah lan guwa, kalebu "lemari ès Mocodeno".[1] Comune iki bagéaning Komunitas Gunung Valsassina, Valvarrone, Val d'Esino lan Riviera lan kabèh iku kalebu sajeroning "Taman Régional Grigna Lor" (Parco delle Grigna Settentrionale).

Esino Lario mawatesan karo comune Cortenova, Lierna, Mandello del Lario, Parlasco, Pasturo, Perledo, Primaluna, Taceno, lan Varenna.

Pamaréntah[besut | besut sumber]

Pratélan para lurah ing Esino Lario
Période Lurah Parté
Giulio Nasazzi
1956 1975 Pietro Pensa Pratélan warga Stella Alpina
1975 1980 Giuseppe Bertarini
1980 1990 Carlo Maria Pensa Kristen Démokrat
1990 1999 Giovanni Grosso Kristen Démokrat
1999 2006 Constant Grassi Pratélan warga
2009 2014 Giovanni Dell'Era Pratélan warga
2014 2015 anggota komisi* anggota komisi*
2015 saiki  ?  ?

*Ing Mèi 2014 ora ana lurah sing dipilih amarga ora ana caloné.[2]

Ékonomi[besut | besut sumber]

Tani[besut | besut sumber]

Miturut sujarah, aktivitas utama ékonomi Esino Lario iku ana gandhèngané karo budidaya alas kayu eik lan hornbeam. Esino Lario iku péranganing golongan désa Grigne sing masok areng kang produksi wesi ing Valsassina. Olèhé ngurusi alas minangka komoditas umum iku ciri khasé Esino, manawa dipadhakaké karo tlatah saubengé; alas-alas isih darbèné désa lan panrapané didum antara sing ndunungi lan diwarisaké turun-tumurun.

Pariwisata[besut | besut sumber]

Pariwisata ing Esino Lario diwiwiti ing pungkasané abad kaping 19, lan diwiwiti déning biyarawan Antonia Stoppani lan para nimpuna géologi kapisan sing nliti fosil-fosil ing Grigne.

Logo kanggo Wikimania 2016

Désa iki dadi panitya Wikimania, konferènsi taunan Wikimedia, ing sasi Juni 2016.[3]

Tengeran wigati[besut | besut sumber]

Omah ngibadah[besut | besut sumber]

Transportasi[besut | besut sumber]

Esino Lario iku diladèni déning dalan sing kapacak ing ngisor iki:

Lapangan montor mabur sing cedhak dhéwé ya iku:

Stasiun sepur sing cedhak dhéwé ya iku Varenna-Esino, sing adohé 12 kilomèter saka désa iki.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ http://hl.altervista.org/split.php?http://ingrigna.altervista.org/docs/Grottesco/g55-3.pdf
  2. ^ "Esino senza sindaco, la Prefettura nomina il commissario" (ing basa Italian). Lecconotizie. Dijupuk 2 February 2015. 
  3. ^ "Clamoroso: Esino Lario Capitale di Wikipedia nel 2016. Battuta Manila!!!" (ing basa Italia). Lecco News. 24 December 2014. Dijupuk 31 January 2015. 
  4. ^ Guides Italy: Lombardy (ed. 9th). Italian Touring Club. 1987. k. 338. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]