Bandhar udara Malpensa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bandhar udara Milano–Malpensa (IATA: MXPICAO: LIMC), utawa sadurungé ditepungi mawa jeneng Bandhar udara Kutha Busto Arsizio,[1][2] iku bandhar udara sing gedhé dhéwé ing tlatah métropolitan Milano ing Italia lor. Bandhar udara iki ngladèni 15 yuta sing ndunungi Lombardia, Piedmont lan Liguria. Dunungé persisé ing lor-kuloné Milano, cedhak Kali Ticino sing mara Lombardia lan Piedmont. Bandhar udara iki ndarbèni rong tèrminal lan rong landhesan pacu. Saliyané iku uga ana tèrminal kargo sing diarani "CargoCity", lan ngurusi 435.000 ton barang amotan internasional satauné.

Bandhar udara indhustri sing kapisan, dibukak taun 1909 cedhak Cascina Malpensa, sawijining tetanèn lawas, déning Giovanni Agusta lan Gianni Caproni kanggo ngetès purwarupa montor maburé. Bandhar udara iki banjur dibukak kanggo operasi sipil taun 1948 nalika mangsa pamugaran sawisé Perang Donya II kanggo ngladèni tlatah lor Milano.

Ing taun 2015 bandhar udara iki ngurusi 18.582.043 panumpang;[3] ing taun iki urutané kaping 28 minangka bandhar udara sing ramé dhéwé ing Éropah. Nganti taun 2008, Malpensa iku pangubung wigati kanggo Alitalia, maskapé nasional Italia. Malpensa lan Fiumicino, bandhar udara Roma, panggah dadi bandhar udara sing ramé dhéwé kanggo panumpang internasional, barang amotan lan kargo.

Rujukan[besut | besut sumber]