Garudha bondol

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Elang bondol)
Jujug: pandhu arah, pados
Garudha bondol
Dekat Chalakudy, India
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Ordo: Falconiformes
(atau Accipitriformes, q.v.)
Kulawarga: Accipitridae
Marga: Haliastur
Jinis: H. indus
Jeneng binomial
Haliastur indus
Boddaert, 1783

Garudha bondol utawa sajroné jeneng ilmiahé ya iku Haliastur Indus ya iku spesies saka genus saka Haliastur. Manuk Garudha Bondol ukurané pas-pasan (45 cm), warnané putih lan coklat pirang. Garudha bondol kang isih enom nduwèni karakter sekabéhané awak rodok coklat kanti coretan ing dada. Warna berubah putih klawu nalika tahun kapindo, lan nganti wulu dewasa sekabéhané ing tahun ketelu. Pucuk buntut bunder.Iris coklat, cucuk lan sera klawu rodok ijo, sikil lan polok kuning suram. Nalika dewasa,karakter awake ya iku, ndas, gulu, dada putih. Swiwi, geger, buntut, lan weteng coklat terang. Kontras karo wulu primer kang ireng. pakanané ya iku, meh kabèh kéwan, urip utawa mati. Ing banyu, pakanané arupa kepiting, lan ing daratan mangan anak piték, serangga, lan mamalia cilik. Susuh berukuran gedhé, saka ranting ing puncak wit.

Taksonomi[sunting | besut sumber]

Kebiasaan[sunting | besut sumber]

Biasane dewean, ananging ing daerah kang pakanane akeh isa mbentuk kelompok nganti 35 individu. Nalika ana ing sekitar susuh, kadhang-kadhang ngetokake perilaku mabur munggah kanti cepet dibarengi gerakan nggantung ing langit, banjur mabur midun cepet kanti swiwi ditekuk lan dilakukake sacara bola-bali. Mabur endek ing sak duwure banyu kanggo golek pakan, ananging terkadang uga ngeteni mangsa sinambi mencok ing wit-witan sak cepake kali lan kadang-kadang mlaku ing duwur lemah kanggo golek semut lan rayap. Nyerang manuk camar, dara laut, lan manuk pemangsa lliya kang luwih cilik kanggo ngrebut mangsane. Garudha bondol seneng nglakokake akrobatik nalika musim kawin ya iku wulan (November-Desember) isa iku cepak karo pasangane utawa sacepake susuhe[2].

Habitat[sunting | besut sumber]

Habitat garudha bondol ya iku ing rawa rawa.

Perkembangbiakan[sunting | besut sumber]

Manak ing wulan Januari-Agustus, lan Mei-Juli. Di engkremi suwene 28 nganti 35 dina. Anakan mulai belajar mabur lan ninggalake susuh umur 40-56 dina, dadi dewasa mandiri sakwise 2 wulan.

Sajrone kebudayaan[sunting | besut sumber]

Garudha bondol kang siji iki golek pakan. Ing Danau Pocharam, Andhra Pradesh, India.
Sajrone penangkaran
Haliastur indus lagi berehat ing Davao City, Filipina.

nalika tahun 1989, garudha bondol lan salak condet didadekake minangka maskot kota Jakarta.[3] Hal iku isa dideleng ing kawasan Cempaka Putih. Ing kana ana salah sijine patung ngadeg, ya iku patung "manuk bondol nggawa salak condet".[3] ing India, dianggep minangka representasi kontemporer Garuda, manuk suci Wisnu.

Salah sijine fabel saka tengah Pulau Bougainville nyeritakake salah sijine ibu kang ninggalake anake ing ngisir wit pisang sinambi ning kebon lan si bayi mabur marang langit sinanmbi nangis lan berubah dadi Kaa'nang, ya iku garudha bondol, Lan kalunge berubah dadi wulu manuk.[4]

Penyebaran[sunting | besut sumber]

India, Cina selatan, Asia tenggara, Indonesia, Australia. Ing Indonesia, penyebarane ana ing Sumatera, Kalimantan, Jawa, Bali, Sulawesi, Nusa Tenggara, Maluku, Papua[5][6]. Wondene ing Indonesia lan India, iso ditemukake ing daerah pedalaman. Ing Kalimantan dewe, garudha bondol isa ditemoni ing Kapuas Hulu, Kalimantan Barat. Panggonan garudha bondol ing kana akeh banget[7].

Cathetan Sikil[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Garudha_bondol&oldid=1012890"