ENIAC

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Foto klasik sing ngatonaké ENIAC, ing Moore School.

ENIAC, singkatan saka Electronic Numerical Integrator And Computer, iku komputer èlèktronik penuh pisanan sing didhesain supaya Turing-complete, sing bisa diprogram ulang kanthi cara ngatur ulang kabelé supaya bisa ngrampungaké manéka jenis masalah pangétungan.

Komputer iki didhisiki déning Z3 karya Konrad Zuse, sing bisa diprogram mawa kaseèt sacara penuh nanging isih mékanikal lan déning komputer Colossus gawéyan Inggris sing senajan èlèktronik sapenuhé nanging dudu kanggo tujuan umum. Kaperluan kango ngatur ulang kabel ENIAC dibusak taun 1948.

ENIAC dikembangaké lan diwangun déning Angkatan Darat AS kanggo Laboratorium Panlitèn Persenjataané kanthi tujuan kanggo ngétung tabèl témbakan gegaman. Gagasan ngenani ENIAC dipikiraké lan didhesain déning J. Presper Eckert lan John William Mauchly saka Univèrsitas Pennsylvania. Komputer kasebut wiwit diwangun tanggal 17 Mei 1943 minangka Proyèk PX lan diwangun ing Moore School of Electrical Engineering wiwit pertengahan 1944, lan dioperasikaké sacara resmi wiwit Februari 1946 sawisé ngentèkaké béya $500.000. Komputer iki banjur dipatèni tanggal 9 November 1946 kanggo dianyaraké lan ditingkataké memoriné. ENIAC dipamèrké marang umum tanggal 14 Februari 1946 ing Univèrsitas Pennsylvania lan dipindhahaké menyang Aberdeen Proving Grounds, Maryland taun 1947. Tanggal 29 Juli ing taun sing padha, ENIAC diuripaké lan bakal terus operasi nganti jam 23:45 tanggal 2 Oktober 1955.

Sawijining tim sing kapérang saka wolu pawèstri mpogram ENIAC kanthi manipulasi èwonan kabel lan saklaré.

ENIAC antuk pawartan sing wiyar amarga ukurané sing gedhé. Komputer iki duwé 17.468 tabung vakum, 7.200 dioda kristal, 1.500 pemancar, 70.000 resistor, 10.0000 kapasitor lan watara 5 yuta sambungan sing disolder mawa tangan. Boboté 27 ton lan ukurané 2,4 m x 0,9 m x 30 m. ENIAC njupuk wiyar watara 167 m² lan ngonsumsi ènèrgi 160 kW.

Nanging ENIAC sejatiné dudu komputer sing canggih ing érané. Ora kaya Z3 gawéyané Konrad Zuse, lan MARK gawéyané Howard Aiken, ENIAC kudu diatur ulang kabelé kanggo nglakokaké program anyar (Z3 lan MARKI nglakokaké programé saka kasèt). Luwih lanjut manèh, ora kaya Z3 lan komputer modhèrn liyané, ENIAC nglakokaké pangétungan jroning dhésimal tinimbang biner.


Wacan terusan[sunting | sunting sumber]

  • Scott McCartney (1999). ENIAC: The Triumphs and Tragedies of the World's First Computer. Walker & Co. ISBN 0-8027-1348-3.
  • Herman H. Goldstine, The Computer from Pascal to Von Neumann. Princeton University Press, 1972.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  • H. H. Goldstine, A. Goldstine, The Electronic Numerical Integrator and Computer (ENIAC), 1946
  • J. Presper Eckert, The ENIAC (ing Nicholas Metropolis, J. Howlett, Gian-Carlo Rota, (editor), A History of Computing in the Twentieth Century, Academic Press, New York, 1980, kaca 525-540)
  • John W. Mauchly, The ENIAC (ing A History of Computing in the Twentieth Century, kaca 541-550)
  • Arthur W. Burks, Alice R. Burks, The ENIAC: The First General-Purpose Electronic Computer (ing Annals of the History of Computing, Vol. 3 (No. 4), 1981, pp. 310-389; komentar kaca 389-399)

Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=ENIAC&oldid=829473"