Dian Hartati

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Dian Hartati

Dian Hartati ingkang miyos wonten ing Bandung, Jawa Barat tanggal 13 Dhésèmber 1983 inggih punika salah satunggaling sastrawan saha pujangga èstri ing Indonésia.[1] Dian Hartati wiwit makarya ing dunya panyeratan wiwit taun 2002. Ing sasi Dhésèmber 2005, piyambakipun ndhèrèk workshop kepenulisan carkak ingkang dipunadani déning Kementrian Nagara Pemuda dan Ulah raga, ingkang ngawontenaken makarya sama kaliyan Creative Writing Institue (CWI) ing Jakarta. Ing sasi Juli 2006, piyambakipun dados pasarta workshop Bengkel Kerja Budaya: Belajar Menulis Sajarah Sosial Masarakat ingkang dipunadani déning Lafadl saha Desantara ing Yogyakarta. Lajeng piyambakipun ugi ndhèrèk Workshop Penulisan Kritik, Esai, dan Jurnalisme Sastra ingkang dipunadani ing Taman Budaya Jawa Tengah, Surakarta (2008).

Pagesanganipun[besut | besut sumber]

Sasampunipun lulus saking Universitas Wiyata Indonésia, jurusan Basa dan Sastra Indonésia, piyambakipun tetep nerasaken karemenanipun kanggé nyerat. Piyambakipun ugi ndhèrèk terjun ing sapérangan kegiyatan milis sastra saha ing sapérangan komunitas, kados ta: ASAS, MnemoniC, Babad Bumi, dan lain-lain. Sesekali mengelola blog SudutBumi. Lan ing tanggal 5 Oktober 2010, piyambakipun nikah kaliyan Taufik Walhidayat, pujangga saking Banyuwangi, ingkang dadosaken sak punika piyambakipun kedah bolak-balik Banyuwangi-Bandung kanggé makarya. Padamelanipun sak punika dados juru besut freelance uga dados panyerat.

Media ingkang macak karyanipun[besut | besut sumber]

Karya-karyanipun Dian sampun kathah kapacak wonten ing kathah médhia, ing antawisipun inggih punika:

  • Radar Bandung
  • Literat
  • Suara Indonésia
  • Priangan
  • BÉN! (médhia luar biyasa)
  • Majalah ESQ Nebula
  • Pikiran Rakyat
  • Suara Karya Minggu
  • Majalah sastra dan budaya Aksara
  • Bandung Post
  • Ganesha
  • Dinamika&Kriminal
  • Qalam Rata
  • Pakuan Raya
  • Sala Pos
  • Minggu Pagi
  • Majalah sastra Horison
  • Bali Post
  • Lampung Post
  • Bangka Pos
  • Bhinneka Karya Winaya
  • Radar Banten
  • Padang Ekspres
  • Radar Sulbar
  • Jambi Ekspres
  • Surabaya Post
  • Suara Pembaruan
  • Media Indonésia
  • Suara Merdeka
  • Singgalang
  • Riau Pos
  • Kedaulatan Rakyat
  • Harian Surya
  • Jurnal zine Raja Kadal
  • Tabloid Cempaka
  • Buletin Daun
  • Majalah GONG
  • Jawa Pos
  • Jurnal Nasional
  • Buletin sastra Pawon
  • TandaBaca
  • Buletin Histeria
  • Majalah budaya SAGANG
  • Jurnal DerAS
  • Riau Mandiri
  • Media Bersama
  • Harian Acèh
  • Pos Kupang
  • Tribun Jabar
  • Jurnal Kreativa
  • Majalah Kidung
  • Koran Merapi
  • Borneo News
  • Harian Analisis
  • Radar Tegal
  • Harian Global
  • Majalah d’sari
  • Sinar Harapan
  • Jurnal Bogor
  • Sumut Post
  • Sijori Mandiri
  • Radar Banyuwangi

Bibliografi[besut | besut sumber]

Tuladha asiling karya Dian Hartati inggih kados makaten:[2][3]

  • Antologi Puisi Festival Bulan Purnama Purnama Majapahit Trowulan 2010 (DKKM, 2010)
  • Rona Kata: Sepuluh Perempuan Pencinta Puisi (Alumni, 2010)
  • Berjalan ke Utara: Kumpulan Puisi Mengenang Moh. Wan Anwar (Magma, 2010)
  • Forum Sastra Indonésia Hari Ini (Komunitas Salihara, 2010)
  • Ziarah Kata (Majelis Sastra Bandung, 2010)
  • Kaos Hitam Cinta: Antologi Puisi Penyair Perempuan Indonésia Mutakhir (MSJ, 2009)
  • teh poci dan kamar kecil: kumpulan gurit enam juru gurit jawa barat (bukupop, 2009)
  • Compassion & Solidarity: A Bilingual Anthologi of Indonésian Writing (Hivos + UWRF, 2009)
  • Pedas Lada Pasir Kuarsa (Disbupar Provinsi Kapuloan Bangka Belitung, 2009)
  • Sihir Terakhir (Pustaka Pujangga, 2009)
  • Wajah Deportan (Komunitas Teras Puitika&AUK, 2009)
  • Di Atas Viaduct (Kiblat, 2009)
  • Tamsil Syair Api (Ripos, Sagang, 2008)
  • Bumi Nangroe Tsunami Acèh (Nuansa Majalengka, 2008)
  • Antologi Puisi Berbasa Laladan (Dinas Kebudayaan dan Pariwisata Jawa Barat, 2008)
  • Tangga Menuju Langit (Disbudpar-Wahana Iptek Bandung, 2008)
  • Mencari Rumah: Antologi Puisi Hysteria 2004-2007 (mbuh press!, 2008)
  • Kenduri Puisi: Buah Hati untuk Diah Hadaning (Ombak, 2008),
  • IBUMI Kisah-kisah dari Tanah di Bawah Pelangi (I:boekoe, 2008)
  • Komposisi Sunyi (Ripos, Sagang, 2007)
  • Kemayaan dan Kenyataan (fordisastra, 2007)
  • Nyanyian Para Kelana (KSSB-ASAS, 2007)
  • Herbarium (Pustaka Pujangga, 2007)
  • 142 Penyair Menuju Bulan (Kelompok Studi Sastra Banjarbaru, 2006)
  • Kolaborasi Nusantara dari Banjarbaru (Gama Media, 2006)
  • Jogya 5,9 skala Richter (Bentang, 2006)
  • Anthologi Empati Yogya (Pustaka Jamil, 2006)
  • Ode Kampung (Rumah Dunia, 2006)
  • Sebuah Kado Pernikahan (BABADpress, 2005)
  • Untuk Ibu (Selasar, 2005)
  • Pagi di Buntiris (Selasar, 2005)
  • ROH__Kumpulan Puisi Penyair Bali-Jawa Barat (buku pop, 2005)
  • Dian Sastro for President! # 2 Reloaded (AKY, 2003)
  • Kempalan gurit tunggalipun kanthi irah-irahan Nyalindung (2005)
  • Cerita Tentang Daun (2007).
  • Antologi carkak Loktong (CWI-Menpora, 2006)
  • La Runduma (CWI-Menpora, 2005)

Pangaji-aji[besut | besut sumber]

  • Juara II Lomba Resensi Buku tingkat PT/Umum wonten ing pèngetan dinten Buku Nasional ingkang dipunadani déning IKAPI Jabar (2004).
  • Cerpenipun kanthi irah-irahan Tubuh saha Kota Kenangan mlebet nominasi sayembara Penulisan Cerpen Pemuda tingkat nasional ingkang dipunadani déning Menpora dan Creative Writing Institute (CWI) (2005 lan 2006).
  • Juara II Lomba Cipta Puisi minangka pengetan dinten Basa Ibu Internasional ingkang dipunadani déning Yayasan Jendela Kagunan, KSDS, saha PP-SS (2006).
  • Juara II penulisan carkak dalam acara Festival Film Pendek saha Antologi Cerpen ingkang dipunadani déning Unisba (Maret, 2006).
  • Cerpen kanthi irah-irahan Fragmen saha Peziarah Abadi lan esainipun kanthi irah-irahan Menulis: Ekspresi, Budaya, dan Katarsis mlebet nominasi pilihan dewan juri wonten ing adicara Pekan Baca Tulis yang diadakan olèh ITB (2006).
  • Juara I Lomba Tulis Surat Cinta Nanda-Bunda ingkang dipunadani déning Women's Initiative for Society Empowerment (WISE) (April, 2006).
  • Juara II Lomba Puisi BBM ingkang dipunadani déning Komunitas Sastra Indonésia (KSI) lan Dewan Kesenian Tangerang (DKT).
  • Juara II Lomba Essay World Book & Copyrigh Day 2006 ingkang dipunadani déning Direktorat Kapustakan Universitas Wiyata Indonésia.
  • Cerpen kanthi irah-irahan Ziarah Sedap Malam mlebet nominasi wonten ing Sayembara Penulisan Cerpen Lebaran tingkat nasional ingkang dipunadani déning Komunitas Magma, (September 2006).
  • Juara II Penulisan Puisi Laman Cipta Sastra, Dewan Kesenian Riau (Oktober 2006).
  • Pikantuk Anugerah Sastra Jurdiksatrasia saha dipunpilih dados Mahasiswa Jurusan Wiyata Basa dan Sastra Indoniesia terkreatif wonten ing babagan sastra (2006).
  • Puisinipun kanthi irah-irahan Rencana Sepuluh Hari ke Depan pikantuk pangaji-aji dados Harapan I Lomba Menulis Puisi Perhimpunan INTI DKI kanggé mengeti Dinten Kebangkitan Nasional 2007.
  • Puisinyipun kanthi irah-irahan Di Kawali, Aku Berburu Cahaya dados Juara I Lomba Menulis Puisi Basa Malayu-Batawi/Indonésia, Dinas Kebudayaan dan Pariwisata (Disbudpar) Jabar (2008).
  • Juara II Lomba Cipta Puisi Kebangsaan Pasca Pilpres dan Wapres, Dewan Kesenian Semarang, (2009)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1] Dian Hartati (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)
  2. [2] Puisi-gurit Dian Hartati (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)
  3. [3] Dian Hartati (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)