Desmond Mpilo Tutu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Uskup Desmond Tutu, pikantuk Nobel Pardamaian taun 1984

Desmond Mpilo Tutu inggih punika salah satunggalipun téolog ingkang asalipun saking Afrika Kidul.[1] Panjenenganipun ugi kalebet aktivis ingkang misuwur ing taun 1980-an minangka salah satunggalipun panentang apartheid.[1] Tutu dipunpilih lan dipuntahbisaken dados uskup kulit cemeng ingkang sepisan ing Gereja Anglikan[1] Panjenenganipun dipuntahbisaken ing Kutha Cape Town.[1]

Prèsidhén Afrika Kidul, Nelson Mandela ugi nggadhahi pamanggih ingkang saé babagan Tutu.[2] Panjenenganipun ngendikan bilih Tutu inggih punika tiyang ingkang boten naté ajrih nywantenaken "sinten ingkang boten saged maringi swanten".[2]

Wiwitanipun[besut | besut sumber]

Desmond Mpilo Tutu (miyos ing Klerksdorp, Transvaal nalika tanggal 7 Oktober 1931).[1] Ramanipun nyambur damel dados guru sekolah ananging ibunipun boten naté sekolah.[1] Tutu nglajengaken pendidikanipun dhateng sekolah inggil ingkang misuwur ingkang namanipun Johannesburg, ing taun 1945-1950.[1]

Konteks Apartheid[besut | besut sumber]

Sasampunipun rezim apartheid mandhap ing taun 1994 lan dipungantos déning panguwaosipun Kongres Nasional Afrika utawi ANC (African National Congress), Tutu asring ngginakaken frasa Rainbow Nation(Bangsa Pelangi).[3] Panjenenganipun ngginakaken frasa punika minangka satunggalipun metafora kanggé nggambaraken ka-maneka warni-an ing Afrika Kidul.[3]

Sanajan apartheid resmi dipunicalaken ing taun 1990, swasana ing Afrika Kidul taksih dèrèng uwal saking masalah kamanungsan.[4] Miturut Tutu taksih wonten dosa lan ugi wiwih ingkang saged ngasilaken wontenipun panindhasan malih.[4] Panjenenganipun nggadhahi pamanggih bilih "Tiyang ingkang dipuntindhas saged dados panindhas amargi dosa saged damel kemungkinan punika dados wonten.[4]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (en) Monthobi Mutloatse. 1983. Desmond Tutu: Hope and Suffering. Grand Rapids: William B. Eerdmans Publishing Company. 13, 17
  2. ^ a b "Fact Sheet: Archbishop Desmond Mpilo Tutu". Racism. No Way. 19 January 2006. Dijupuk 15-04-2011.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ a b (en) Johnny Benhard Hill. 2007. The theology of Martin Luther King Jr. and Desmond Mpilo Tutu. Palgrave Macmillan. 89, 90
  4. ^ a b c (en) Michael Battle. 1997. Reconciliation: The Ubuntu Theology of Desmond Tutu. Ohio: The Pilgrim Press.1, 3, 4, 5

Pranala Njawi[besut | besut sumber]