Charlie Chaplin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Charles Chaplin
Charlie Chaplin.jpg
Chaplin mawa kostum "The Tramp"
Asma wiyosan Charles Spencer Chaplin, Jr.
Miyos 16 April 1889
Walworth, London, Inggris
Séda 25 Dhésèmber 1977
Vevey, Swiss
Sisihan Mildred Harris (1918-1920)
Lita Grey (1924-1928)
Paulette Goddard (1936-1942)
Oona Chaplin (1943-1977)

Sir Charles Spencer Chaplin, Jr. KBE (lair ing East Street, Walworth, London, 16 April 1889 – pati ing Vevey, Swiss, Swiss, 25 Dhésèmber 1977 ing yuswa 88 taun), utawa Charlie Chaplin, iku aktor komedi Inggris sing arupa salah siji pemeran filem misuwur sajeroning sajarah Hollywood ing éra filem ireng putih, uga sutradara filem sing suksès. Aktingé ing layar pérak ndadèkaké Charlie Chaplin minangka salah siji artis pantomim lan badhut paling apik sing asring didadèkaké panutan kanggo seniman ing babagan sing padha.

Chaplin iku salah siji tokoh paling duwé prabawa lan paling kréatif ing éra filem bisu. Sajeroning filem-filemé, Chaplin ditepungi seneng ngrangkep-ngrangkep, wiwit saka peran utama, sutradhara, penulis naskah, tekan pengisi ilustrasi musik. Karir ing donya panglipur suwéné 65 taun, dirintisé minangka pemeran cilik ing panggung jaman Victoria lan pertunjukan komedi music hall ing Inggris, lan terus makarya tekan sadurungé tilar donya ing umur 88 taun. Kauripan Chaplin kebak pasang surut, wiwit saka mangsa cilik sing miskin, tekan ing puncak ketenaran bintang Hollywood uga simbol budaya. Kauripan pribadiné sing gemerlap ngundang akèh sanjungan uga kontrovèrsi.

Sajeroning filem-filemé, Chaplin asring meranaké karakter "The Tramp", sawijining gelandhangan mawa potongan kumis kothak sing duwé étikèt lan martabat sawijining bangsawan. Kostum arupa jas keciliken, kathok daa sing kegedhèn, sarta ning endi-endi nggawa tongkat lan nganggo topi dhuwur.

Filmografi[besut | besut sumber]

Tanggal rilis ditulis sajeroning tandha kurung

Keystone Studios
(*) ora ditulis/disutradarai Charlie Chaplin

1914

Essanay

1915

1916

1918

  • 50. Triple Trouble (disusun 2 taun sawisé Chaplin metu saka studio Essanay saka karya Chaplin sing durung rampung)
Liya-liya:
  • The Nut (6 Maret 1921) (cameo: peniru chaplin)
  • Souls For Sale (27 Maret 1923) (cameo: minangka awaké dhéwé, sutradara misuwur)
  • A Woman of the Sea (1926) (Chaplin minangka prodhuser)
  • Show People (11 November 1928) (cameo: minangka awaké dhéwé)
Mutual Film

1916

1917

First National

1918

1919

1920

1922

1923

United Artists

1923

1925

1928

1931

1936

1940

1947

1952

Produksi yang lain

1957

1959

  • 81. The Chaplin Revue (1 September) (Kumpulan filem cekak nalika dikontrak studio First National: A Dog’s Life, Shoulder Arms, lan The Pilgrim sing disunting Chaplin dadi filem mawi mangsa puter standhar).

1967

Gallery[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pratélan pustaka[besut | besut sumber]

  • Charles Chaplin: My Autobiography. Simon & Schuster, 1964.
  • Charles Chaplin: Die Geschichte meines Lebens. Fischer-Verlag, 1964. (germ.)
  • Charlie Chaplin Die Wurzeln meiner Komik in: Jüdische Allgemeine Wochenzeitung, 3.3.67, gekürzt: wieder ebd. 12.4. 2006, S. 54 (germ.)
  • Charles Chaplin: My Life in Pictures. Bodley Head, 1974.
  • S. Frind: Die Sprache als Propagandainstrument des Nationalsozialismus, in: Muttersprache, 76. Jg., 1966, S. 129-135. (germ.)
  • Victor Klemperer: LTI - Notizbuch eines Philologen. Leipzig: Reclam, 1990. ISBN 3-379-00125-2; Frankfurt am Main (19. A.)2004 (germ.)
  • David Robinson (2nd edition 2001) Chaplin: His Life and Art. McGraw-Hill.
  • Jeffrey Vance (2003) Chaplin: Genius of the Cinema. Abrams: New York.

Pranala njaba[besut | besut sumber]