Kumis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kumis
Kumys-bottle.jpg
A bottle and glass of kumis
JinisDairy product
Woworan pokokMare's milk
Buku masakan: Kumis  Médhia: Kumis

Kumis (uga dieja kumiss utawa koumiss utawa kumys, deleng transliterasi liyane lan tembung afiliasi ing ngisor iki kanthi terminologi lan etimologi - Kazakh: қымыз , qymyz ) minangka produk susu fermentasi sing biasane digawe saka susu jantan utawa susu kuldi . Minuman kasebut tetep penting kanggo masarakat stepa Asia Tengah, asal Huno-Bulgar, Turki lan Mongol: Kazakh, Bashkirs, Kalmyks, Kirgiz, Mongol, lan Yakuts .[1] Kumis historis dikonsumsi dening Khitan, Jurchen, Honggari lan Han Cina saka China Lor uga. [2]Kumis minangka produk susu sing padha karo kefir, nanging diprodhuksi saka budaya wiwitan cair, beda karo "biji-bijian" kefir sing padhet. Amarga susu mare ngemot gula luwih akeh tinimbang susu sapi utawa wedhus, yen difermentasi, kumis duwe kadar alkohol luwih dhuwur tinimbang kefir .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Zeder, Melinda A. ed. (2006). Documenting Domestication: New Genetic and Archaeological Paradigms. University of California Press. p. .264. ISBN 0-520-24638-1.CS1 maint: extra text: authors list (link)
  2. Anderson (1988).