Cacing pecut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Automatic taxobox help
Thanks for creating an automatic taxobox. We don't know the taxonomy of "Cacing pecut".
  • Is "Cacing pecut" the scientific name of your taxon? If you were editing the page "Animal", you'd need to specify |taxon=Animalia. If you've changed this, press "Preview" to update this message.
  • Click pecut&preload=Template:Taxonomy/preload here to enter the taxonomic details for "Cacing pecut".
Common parameters
  • |authority= Who described the taxon
  • |parent_authority= Who described the next taxon up the list
  • |display_parents=4 force the display of (e.g.) 4 parent taxa
Helpful links
{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/{{taxonomy/Cithakan:Taxonomy/Cacing pecut|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Cacing cambuk
Trichuris trichiura.jpg
Klasifikasi ngèlmiah e
Unrecognized taxon (fix): Cacing pecut
Jeneng binomial
Trichuris trichiura
(Linnaeus, 1771)

Cacing pecut (jeneng Latin: Trichuris trichiura ) minangka cacing sing urip ing awak manungsa, peneré ing usus gedhe . [1] Cacing iki diarani pecut amarga katon kaya pecut, ing endi endhasé alus lan buntuté saya kandel. [2] Cacing diwasa kanthi dawa sekitar 4-5   cm. Cacing pecut wadon duwe dawa kira-kira 5   cm kanthi ciri buntut kethul sing dibunderaké lan lanang umur 4   cm kanthi ciri buntut bunder. [3] Cacing iki kalebu macem-macem sing nandhang cepet amarga cacing wanita bisa ngasilake endog cacah 3,000-10,000 saben dinané.

Endhog sing diasilaké metu karo tai [4] lan yen entuk papan sing lembab lan area sing èdhum endhog bakal diwasa ing lemah suwene 3-6 minggu, banjur tuwuh dadi anak larva . [3] Saben larva bakal tuwuh ing sadawané 12,5   cm yen lagi ana ing usus manungsa. [5] Endhog cacing mung bisa dideleng kanthi mikroskop, dibentuk kaya tempayan kanthi ukuran 50 x 32 mikron, cangkang jero endhog cetha yen ing njaba endhog kuning.

Cacing pecut bisa nyarang ing awak manungsa. Racaké cacing iki nyerang bocah utawa bocah cilik amarga seneng dolanan ing lemah lan lali ngumbah tangan nalika mangan, banjur endhog cacing iku dipangan dhèwèké. [6] Lan uga adhedhasar pola urip ing bebrayan sing kurang njaga karesikan [1] Endhog sing wis dadi larva bakal netes ing usus manungsa banjur metu lan urip saka usus cilik, banjur bakal mlebu ing usus gedhe . Ing usus gedhe, cacing kasebut nyebar lan dadi cacing diwasa. [2] Cacing iki bisa nyedhot getih kanthi masang sirahé liwat tembok usus, nyebabake anemia ing wong sing gegayutan. [4] Periode urip cacing pecut nganti diwasa udakara 30-90 dina lan cacing iki bisa urip nganti pirang-pirang taun. [3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Bramirus Mikail. "Infeksi Cacing Cambuk Bisa Memicu Anemia". 
  2. a b AyahBunda. "Cacing Cambuk Intai Balita". 
  3. a b c OK-REVIEW. "Pengertian Cacing Cambuk". 
  4. a b Windhi Kresnawati. "Cacing Cambuk". 
  5. susukolostrum.com. "Trikuriasis (Infeksi cacing cambuk usus)". 
  6. SmallCrab.com. "Anak-anak".