Cơm tấm

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cơm tấm
Com-Tam-2008.jpg
Cơm tấm with grilled pork, shredded pork, pork skin, fried egg, pork meatloaf, pickled carrot, and sliced cucumber
Jeneng liyanéBroken rice
AjanganLunch, Dinner
Panggonan asalSouth Vietnam
Tlatah utawa prajaSaigon
Woworan pokokRice
Buku masakan: Cơm tấm  Médhia: Cơm tấm

Cơm tấm , utawa beras sing rusak, yaiku panganan Vietnam sing digawé saka beras karo pari-padi sing bengkah. Tấm nuduhaké teges pari-parian sing rusak, nalika cơm nuduhaké teges beras masak.[1][2] Sanajan ana macem-macem jeneng kaya cơm tấm Sài Gòn (Sega rusak gaya Saigon), utamané kanggo Saigon, bahan utama tetep padha kanggo umumé.

Biasané didhahar karo daging babi bakar (salah siji iga utawa diiris) ditambah sajian Vietnam (daging babi sing dicampur tipis dicampur karo daging babi sing wis masak lan dirajang tipis) amarga nasi sing rusak. Sega lan daging disuguhaké macem-macem sayuran lan jeruk, uga karo jajan tempe udar, trứng hấp (endhog kukus), lan urang sing digoreng. Biasané, restoran bakal ngladeni piring beras kombinasi sing populer kanthi bokor nước mắm , uga mangkuk cilik saka sup duduh kaldu ( canh ) karo bawang putih (kanggo ngresiki tenggorokan). Piring cơm tấm bì dilengkapi karo meatloaf endhog chả trứng,[3] sing saiki bisa diganti karo omelet.

Bahan utama, beras sing rusak, yaiku beras beras tradisional sing luwih murah sing diasilaké karusakan ing panggilingan. Umumé digunakaké minangka bahan industri panganan ing Amerika lan Eropa, nanging ing Afrika Kulon lan Asia Kidul digunakaké kanggo konsumsi manungsa. Sawah rusak banget, ora cacat; ora ana sing salah.[4] Kaya nutrisi kaya beras sing ora pecah (yaiku, yen kabèh kuman lan bran tetep, kaya nutrisi kaya beras coklat ; yen ora ana sisa, mung nutrisi kaya beras putih ).

Com Tam ing piring

Sanajan panganan iki umumé digunakaké dening Vietnam, garpu lan cơm tấm digunakaké kanggo nyenengaké cơm tấm . Nanging, ing Vietnam Tengah lan Lor, wong ora mung nggunakaké garpu lan sudu, nanging uga sumpit mangan panganan iki. Kejabi, bahan nước mắm beda karo Vietnam Kidul amarga saos asli Kidul iki manis banget kanggo masarakat Vietnam Tengah lan Lor.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Thanh Nien Hot Spots 5 Jan 2012 "With your craftsmanship in hand, return to Saigon for a master class in clay-pot cooking, crafting cơm tấm (broken rice), caramelized pork belly,"
  2. Meera Freeman The Flavours of Vietnam 2004 - Page 42 "Cơm tấm - broken rice.. 3 cups broken rice water vegetable oil (optional) Rinse the rice in plenty of cold running water until the water is clear and the rice is free of impurities. Put the washed rice in a large saucepan ..."
  3. Nancie McDermott Quick and Easy Vietnamese 2012 "OMELET WITH BEAN THREAD NOODLES AND PORK - chatrung - Order com tam bi in a Vietnamese café serving rice dishes, and you'll get a fabulous feast of rice along with shredded pork, peppery pork chops, and a chunk of this tasty omelet, which is called cha trung when it is served by itself..."
  4. ars.usda.gov Agriculture Research, May 2002