Bronkitis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Paru-paru lan bronkus kang kaserang bronkitis

Bronkitis yaiku salah sawijiné panyakit amarga ana peradangan ing bronkus (saluran hawa menyang paru-paru). [1] Panyakit iki padatan nduwèni sifat ringan lan ing pungkasané bisa mari kanthi sampurna. [1] Bronkitis kadadèn amarga ana infèksi, kayata radang tenggorokan, campak, lan watuk rejan. Panyakit iki disebabaké virus lan baktèri.[1]

Peradangan selaput lendir ing saluran bronkial paru-paru nuwuhaké iritasi ing lapisan tipis arupa mèmbran ing saluran bronkial kasebut.[2] Banjur aboh lan dadi gedhé, saéngga nyiutaké lan bisa nutupi saluran hawa saka trakéa tumuju paru-paru.[2] Ciuté saluran napas iki nuwuhaké dahak lan lendir sing ngrangsang watuk minangka réspon refleks sing kerja kanggo ngresiki cairan utawa lendir saka paru-paru.[2]

Ing padatan, bronkitis asring kadadèn amarga pilek utawa infèksi napas liyané.[3] Sawetara bronkitis kronis kahanané luwih parah, yaiku iritasi utawa peradhangan ing bronkus.[3] Kasenengan ngrokok dadi salah siji jalaran utaman kena penyakit bronkitis.[3]

Jenis[sunting | sunting sumber]

Miturut suwé kadadéyané, penyakit bronkitis dipérang dadi loro, yaiku:

  • Bronkitis akut, perdhangan paru-paru kang suwéné seminggu nganti telung minggu. Padatan disebabaké infèksi virus lan baktèri, sarta bahan kimia kayata mbako.[2]
  • Bronkitis kronis, yaiku gangguan kang suwé ing endi peradhangan lan prodhuksi dahak bisa kadadéyan paling sedhéla telung sasi ing wektu setaun. Padatan bronkitis kronis dialami pecandu rokok berat.[2]

Sabab[sunting | sunting sumber]

Padatan bronkitis dijalari dèning infèksi-infèksi paru-paru. Kira-kira 90% saka infèksi kasebut asalé saka virus, 10% saka baktèri.[4] Bronkitis kronis bisa dijalari siji saka sawatara faktor.[4] Serangan-serangan kang bola-bali saka bronkitis akut bisa nglemahaké lan ngiritasi saluran-saluran hawa bronkial lumantar wektu, bisa njalari dadi bronkitis kronis. Sabab liyané yaiku polusi indhustri.[4] Bronkitis kronis ditemokaké ing awak para pekerja tambang, bakul wiji pari-parian, wong nggawé cetakan metal, lan wong-wong liya kang terus kena bledhug.[4] Nanging, sabab utamané yaiku ngrokok kang abot lan suwé kang pungkasané ngiritasi tabung-tabung bronkial lan njalari paru-paru ngasilaké lendir kang akèh.[4] Gejala-gejala saka bronkitis kronis uga bisa tambah parah amarga ana sulfur dioksida lan polutan-polutan liya ing atmosfer.[4]

Gejala[sunting | sunting sumber]

  1. watuk ana riyaké (dahak) uga bisa nganti ngandhut getih (ing dina sepisan menawa watuk garing)[5]
  2. rasa lara ing dhadha[5]
  3. rasa kesel[5]
  4. ngelu[5]
  5. awak krasa lara[5]
  6. panas dhuwur (demam)[5]
  7. mripat ngoyos[5]
  8. tenggorokané lara[5]
  9. ambegané seseg lan cendhak-cendhak[5]

Pangobatan[sunting | sunting sumber]

Cara nambani kanthi konvensional kanggo bronkitis yaiku mawa cara-cara kang prasaja, kayata ngaso kang akèh, akèh ngombé ciran-cairan, ngindhari abluk rokok lan abluk-abluk, lan menawa éntuk resep kanggo inhaled bronchodilator utawa sirup watuk.[6] Ing kasus kang abot saka bronkitis akut, steroid-steroid kang diisep utawa oral kanggo ngelongi peradhangan utawa suplemen oksigen kang diprelokaké. [6]

Madu lan jeruk lemon uga bisa dadi tamba penyakit bronkitis amarga bisa ngènthèngaké watuk amarga bronkitis lan isa ngadhemaké tenggorokan.[7] Madu lan jeruk lemon uga migunani banget kanggo nglonggaraké saluran ambegan kang macet amarga watuk lan gangguan liya amarga bronkitis.[7]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Seputar Bronkitis(diundhuh 20 September 2012)
  2. ^ a b c d e (id)Penyebab penyakit bronkitis kronis dan akut(diundhuh 24 September 2012)
  3. ^ a b c (id)Bronkitis(diundhuh 22 September 2012)
  4. ^ a b c d e f (id)Informasi tentang Bronkitis(diundhuh 24 Januari 2013)
  5. ^ a b c d e f g h i (id)Bronkitis-Paru-paru Basah(diundhuh 24 Januari 2013)
  6. ^ a b (id)Penyakit Pernapasan (bronkhitis)(diundhuh 21 Februari 2013)
  7. ^ a b (id)Cara Mengobati Bronkitis(diundhuh 21 Februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bronkitis&oldid=834423"