Blog

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
blog saking wordpress

Blog cekakan saka tembung "web blog" iku wangun aplikasi web sing arupa tulisan-tulisan (sing diamot minangka posting) ing sawijining kaca web umum[1]. Tulisan-tulisan iki kerep diamot sajeroning urutan kuwalik (isi paling anyar dumunung ana ing nduwur), sanadyan ora kabèh mangkono[1]. Situs web kaya iki racaké bisa diaksès déning kabèh panganggo internèt miturut topik lan angkah saka panganggo blog mau.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Istilah "web blog" pisanan digunakaké déning Jorn Barger (Dhésèmber 1997).[2]Jorn Barger nggunakaké istilah blog kanggo nyebutake kelompok website pribadi sing di update terus utawa kontinyu lan isiné link marang website liya sing dianggep apik dibarengi komentar-komentare dhéwé.[2] Roger Yim, kolumnis saka San Fransisco Gate ngandaraké yèn blog iku persilangan saka diary wong lan pratélan link ing internet.[2] Scott Rosenberg ing kolomé sing ana ing majalah online Salon (Mèi, 1999) nyimpulké yèn blog iku ana ing batesan website sing luwih ana nyawané tinimbang mung kumpulan link, nanging kurang instropektif tinimbang diary sing disimpen ing internét.[2] Blog kaping pisan ya iku kaca Whats New ing browser Mosaic sing digawé déning Marc Andersen taun 1993.[2] Mosaic ya iku browser kaping pisan sadurungé ana Internet Eksploler lan Netscape.[2] Januari 1994, Justin Hallwiwit websité pribadine, Justin Home Page sing banjur diowah dadi Links from the Underground sing kena disebut blogsaiki.[2] Blog duwé fungsi akèh, saka dadi cathetan saben dina (buku harian), media publikasi ing kampanye pulitik, tekan program-program media lan perusahaan-perusahaan.[3] Sapérangan blog dikelola déning penulis tunggal, lan sapérangan liyané dikelola déning penulis kelompok.[3] Akèh weblog sing duwé fasilitas interaksi karo pengunjung liyané, kaya ta nggunakaké buku tamu lan kolom komentar sing bisa ditulis déning tamu blogger, nanging ana uga blog sing sipaté non-interaktif.[3] Situs-situs web sing siji lan sijiné ana kaitane iku krana weblog, utawa kumpulan weblog utawa sing asring disebut blogosphere.[3] Yèn kumpulan gelombang aktivitas, informasi lan opini sing gedhé banget bola-bali metu kanggo pirang-pirang objek utawa kontroversial banget kadadéan ing blogosphere, mula iku asring disebut blogstrom utawa badai blog.[3]

Komunitas Blogger[besut | besut sumber]

Komunitas blogger ya iku komunitas kang awujud saka para blogger sing padha daerahé, padha kampusé, padha hobiné lan sakpiturute.[4] Blogger-blogger sing kagabung ing komunitas-komunitas blogger racaké asring nganakaké kegiyatan bareng-bareng kaya ta kopi darat.[2]

Jinis-jinising Blog[besut | besut sumber]

Jinis-jinising blog ya iku:[5]

  • Blog Pulitik: ngemot warta-warta pulitik, aktivis, lan kabèh persoalan blog.
  • Blog Pribadi: uga disebut buku harian (diary) online sing isiné pengalaman pribadi,
  • Blog Riset: blog sing bahas persoalan akademis kaya ta riset paling anyar.
  • Blog Bertopik: blog sing bahasé fokus ing basan mirunggan.
  • Blog Keséhatan: blog kang bahasé luwih spesifik ing masalah keséhatan.
  • Blog Sastra: kondhang litblog (Literaly blog)
  • Blog Agama: Blog kang bahasé bab agama.
  • Blog Pendidikan: racaké ditulis guru lan wong-wong sing makarya ing pendidikan.
  • Blog Bisnis: digunakaké para pebisnis kanggo promosi.
  • Blog Hukum: isiné masalah-masalah hukum uga disebut blawgs (Blog laws)
  • Blog Media: fokus ing basan ora konsistene media massa. Lumrahé kanggo koran lan jaringan televisi.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b hakimtea.com
  2. ^ a b c d e f g h i Purna Mulyanto, Asep. 2009.Go Blog.Bandung:Oase Media
  3. ^ a b c d e hakimtea.com
  4. ^ www.alamathur.com
  5. ^ www.andisakab.com

Pranala njaba[besut | besut sumber]