Blandhong

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Blandhong iku wong kang penggawéané njupuk utawa nyolong kayu (mligi kayu jati) ing alas. Negor utawa nyolong kayu iki racaké diayahi kanthi golongan dumadi saka wong loro utawa wong telu. Piranti sing dipigunakaké wujud prekul (basa Indonésia: Kapak). Kayu sing wis ditegor banjur diresiki saka pang-pangé, banjur disèrèt menyang kali supaya luwih gampang diangkud menyang désa. Nyèrèt kayu mau bisa uga migunakaké tenaga kéwan kaya sapi, kebo utawa gajah.

Ing jaman biyèn, blandhong mung nyolong kayu sethithik amarga migunakaké cara-cara lan piranti tradhisional. Nanging ing jaman modhèren, blandhong nyolong kayu alas kanthi gedhèn-gedhèn nganggo piranti mesin kaya ta graji mesin utawa Chainsaw, piranti berat kaya déné dozer lan crane. Tumindak nyolong kayu ing alas tanpa idin iki karan pembalakan alasan utawa ing basa Inggris: illegal logging.

Illegal logging iki wis ngrusak lingkungan alas ing ngendi-endi[1][2], mligi ing tlatah alas tropis lan uga ing alas-alas liyané. Mula tumindak illegal logging iki kalebu tumindak kadurjanan sing dimungsuhi ing saindhenging donya.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]