Basa Slowakia

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Basa Slowakia iku basa Slavik Kulon sing dituturaké watara 6 yuta wong ing Slowakia lan uga ing Ceko, Kanada, Hongaria, Polandia, Rumania, Ukraina lan Amérika Sarékat. Basa Slowakia gegandhèan raket karo basa Ceska, basa Polandia, lan basa Sorbia.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Dhokumèn jroning basa Slowakia wiwit muncul ing abad kaping-15, nanging standar sastra sing ditampa sacara umum tumrap basa Slowakia durung muncul nganti abad kaping-19. Sastra Slowakia tuwuh antara 1918 lan 1938 wektu dhaérah tuturan basa Slowakia dadi bagéan saka Cekoslowakia, senadyan mayoritas Ceko ora kabèh ngakoni status kapisah basa Slowakia.

Wiwit pisahan Cekoslowakia ing taun 1993, Slowakia wis dadi negara mardika lan basa Slowakia lan Ceko wis wiwit pisah siji lan sijiné, senadyan isih tetep bisa silih meruhi.

Ungkapan dhasar[sunting | sunting sumber]

Cathetan: tembung sipat yaiku jroning nominatif tunggal maskulin, yèn ana 2 cara pangucapan (resmi/ora resmi), sing formal dipigunakaké. Tekanan tansah ing suku kata pisanan.

  • Basa Slowakia (tembung sipat): slovenský (SLOvenskeee) /slovɛnskiː/
  • Basa Slowakia (tembung katrangan): po slovensky (POslovenskee) /po slovɛnski/
  • halo: dobrý deň (DObreee dyen) /dobriː ɟɛɲ/ Terjemahan harfiah: selamat siang
  • slamet tinggal: dovidenia (DOveedyeniya) /doviɟɛɲi̯a/
  • tulung: prosím (Vás) (PROseeem vaas) /prosiːm vaːs/
  • matur nuwun: ďakujem (Vám) (DYAkooyem vaam) /ɟakujɛm vaːm/
  • iku: tamten (TAMten) /tamtɛn/
  • pira?: koľko (KOlko) /koʎko/
  • basa Inggris (tembung sipat): anglický (ANglytskeee) /aŋgliʦkiː/
  • basa Inggris (tembung katrangan): po anglicky (POanglytskee) /po aŋgliʦki/
  • ya: áno (AANO) /aːno/
  • ora: nie (niye) /ɲi̯ɛ/
  • pakurmatan umum: Na zdravie (NAzdravye) /na zdravi̯ɛ/
  • maaf: Prepáčte (PREpaachtye) /prɛpaːʧcɛ/
  • aku ora ngerti: Nerozumiem /NYerozoomyem/ (ɲɛrozumi̯ɛm/)
  • endi [paturasan (toilet)]?: Kde je [záchod]? (KDYE YE ZAA-khod) /gɟɛ jɛ zaːxot/
  • Apa panjenengan wicara [Inggris]?: Hovoríte [po anglicky]? (HOvoreeetye POanglytskee) /hovoriːcɛ po aŋgliʦki/

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Slowakia&oldid=822532"