Bèntèng Frederik Hendrik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bèntèng Frederik Hendrik

Bèntèng Frederik Hendrik inggih punika satunggalipun bètèng ingkang dipundamel déning Walandi ing Taman Wihelmina Jakarta.[1] Sapunika panggènan tilas wangunan bètèng punika dipunyasa Masjid Istiqlal.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Gubernur Jenderal Johannes van den Bosch punika dados arsitèk saking garis pertahanan ingkang gadhah nami Defensieljn van den Bosch.[2] Garis Pertahanan ingkang salajengipun dipunnyatakaken gagal amargi kirang manpaatipun punika kagelar saking pojok kidul margi Bungur Besar ing wingkingipun Stasiun Senen, ngantos dumugi lèr.[2] Saking pojok ingkang lèr kasebat garis pertahanan lajeng dipunterasaken tumuju sisih kilèn nglangkungi Sawah Besar, Krekot, Gang Ketapang, lajeng ménggok mangidul nglangkungi Petojo ngantos sisih kilèn lapangan Monumen Nasional (Monas).[2] Saking punika garis pertahanan punika taksih dipunlajengaken ngantos Tanah Abang, ménggok ngétan nglangkungi margi Kebon Sirih, brug (kreteg)Prapatan lan Kramat Bunder.[2]

Bèntèng Frederik Hendrik dipunyasa ing taun 1834 déning Gubernur Jenderal Johannes van den Bosch.[2] Kabaripun ing benthéng sepuh ingkang sampun dangu dipunbongkar punika wonten trowongan dhateng Pasar Ikan.[2] Loncéng ingkang sanajan sampun sepuh nanging taksih saged dipun-ginakaken kanthi saé꧋ punika wonten ing toko arloji kagunganipun tiyang Walandi ing Rijswijk.[2] Nama toko kasebat inggih punika "Van Arken".[2]

Ing jaman panjajahan Walandi, Bèntèng Frederik Hendrik ing wayah siyang lan dalu tansah dipunjagi déning tamtama.[2] Saking bètèng punika saben jam 05.00 lan 20.00 tansah dipunungelaken swanten mriem.[2] Angkah témbakan mriem punika minangka tandha tumrap para tamtama kémawon.[2]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Benteng Bawah Tanah

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Sejarah Masjid Istiqlal dipunundhuh tanggal 22 September 2011)
  2. a b c d e f g h i j k Benteng Bawah Tanah dipunundhuh tanggal 22 September 2011)