Bèntèng Frederik Hendrik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bèntèng Frederik Hendrik

Bèntèng Frederik Hendrik inggih punika satunggalipun bèntèng ingkang dipundamel déning Walandi ing Taman Wihelmina Jakarta.[1] Sapunika panggènan tilas wangunan bèntèng punika dipunwangun Masjid Istiqlal.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Gubernur Jenderal Johannes van den Bosch punika dados arsitèk saking garis pertahanan ingkang anggadhahi nami Defensieljn van den Bosch.[2] Garis Pertahanan ingkang salajengipun dipunnyatakaken gagal amargi kirang manpaatipun punika kagelar saking pojok kidul margi Bungur Besar ing wingkingipun Stasiun Senen, ngantos dumugi lèr.[2] Saking pojok ingkang lèr kasebat garis pertahanan lajeng dipunterasaken tumuju sisih kilèn nglangkungi Sawah Besar, Krekot, Gang Ketapang, lajeng ménggok mangidul nglangkungi Petojo ngantos sisih kilèn lapangan Monumen Nasional (Monas).[2] Saking punika garis pertahanan punika taksih dipunlajengaken ngantos Tanah Abang, ménggok ngétan nglangkungi margi Kebon Sirih, brug (kreteg)Prapatan lan Kramat Bunder.[2]

Bèntèng Frederik Hendrik dipunwangun ing taun 1834 déning Gubernur Jenderal Johannes van den Bosch.[2] Kabaripun ing benthéng sepuh ingkang sampun dangu dipunbongkar punika wonten trowongan dhateng Pasar Ikan.[2] Loncéng ingkang sanajan sampun sepuh ananging taksih saged dipunginakaken kanthi saé꧋ punika wonten ing toko arloji kagunganipun tiyang Walandi ing Rijswijk.[2] Nama toko kasebat inggih punika "Van Arken".[2]

Ing jaman panjajahan Walandi, Bèntèng Frederik Hendrik ing wayah siyang lan dalu tansah dipunjagi déning tamtama.[2] Saking bèntèng punika saben jam 05.00 lan 20.00 tansah dipunungelaken swanten mriem.[2] Angkah témbakan mriem punika minangka tandha tumrap para tamtama kémawon.[2]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

(id)Benteng Bawah Tanah

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)Sejarah Masjid Istiqlal dipunundhuh tanggal 22 September 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k (id)Benteng Bawah Tanah dipunundhuh tanggal 22 September 2011)