Kadhaton Changdeok

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Astana Changdeok)
Kadhaton Changdeok
Hangul 창덕궁
Hanja 昌德宮
Alihaksara sing Disampurnakaké Changdeokgung
McCune–Reischauer Ch'angdŏkkung
Komplek Istana Changdeokgung*
Situs Warisan Donya UNESCO

Changdeokgung-Injeongjeon.jpg
Changdeokgung Injeongjeon
Nagara Flag of Koréa Kidul Korea Selatan
Jinis Budaya
Wewaton ii, iii, iv
Rujukan 816
Wewengkon Asia-Pasifik
Sajarah didaftaraké
Didaftar resmi 1997  (Sèsi 21st)
* Jeneng resmi jroning Daftar Warisan Donya.
Miturut klasifikasi resmi UNESCO.

Kadhaton Changdeok utawi Kadhaton Changdeokgung punika satunggaling astana Dinasti Joseon ing Seoul, Koréa Kidul ,[1][2]. Astana punika mapan wonten ing sisih wétan astana utama ( Astana Gyeongbok ). Astana punika pikantuk jejuluk Donggung ( Istana Timur ). Changdeokgung piyambak punika ateges Astana Kebajikan Gemilang [3] Changdeokgung bermakna "Istana Kebajikan Gemilang".[3].

Minangka astana utama, Astana gyeongbok dados pusating pamaréntahan ing dipunubengi déning kuil leluhur, altar kurban, lan kantor-kantor pamaréntahan. Ananging astana ingkang dipunremeni lan dipun-nggèni langkung dangu punika Changdeok. Nalika pungkasan Dinasti Joseon ing taun 1910, Astana Changdeok dados asèt pamaréntah lan kabikak kanggé umum.

Dumugi sapunika, kompleks punika dipunremeni amargi marisi èlemen-èlemen arsitektur Zaman Tiga Kerajaan ingkang harmonis kaliyan alam. Metode kados mekaten boten dipunpanggihaken ing pembangunan Astana Gyeongbok. Sesarengan Bèntèng Hwaseong, Astana Changdeok dipunlestantunaken minangka Situs Warisan Donya UNESCO ing taun 1997 [4][5].

Sejarah[besut | besut sumber]

Astana Changdeok punika dipunbangun nalika taun 1405. Wiwitanipun astana punika dados villa utawi bale angin ( igung ). Astana kados mekaten padatanipun namung kaginakaken kanggé dalem raja sawetara nalika ngaso. Kathahipun dipunbangun tebih saking kutha krajan, mliginipun wonten ing dhaérah-dhaérah kanthi pemandhangan ingkang éndah. Ananging, Changdeok punika satunggaling vila ingkang mapan wonten ing kutha krajan namung 1 km saking Astana Gyeongbok. Kebiasaan mbangun vila wonten ing kutha kados mekaten kawiwitan nalika zaman Dinasti Goryeo.

Amargi wiwitianipun dipunbangun dados vila bangunan ing Astana Changdeok punika boten wiyar lan fasilitasipun kanggé nggampilaken raja. Nalika peran astana punika langkung kathah kanggé adicara ingkang resmi, banjur dipunwiyaraken lan cacahipun bangunan ugi dipuntambah.

Nalika 200 taun kapisan, Astana Changdeok boten kénging pengaruh masalah pulitik ingkang kedadosan ing astana utama. Nalika gesangipun raja nembé tentrem banjur tindak dhateng Astana Changdeok. Ing periode punika, papan ingkang dados remenanipun raja inggih punika Gwangyeollu ( Pendhapa ingkang wiyar ) ingkang sampun jumeneng saking purwa. Raja Taejong asring ngawontenaken jamuan kanggé para pejabat astana Gwangyeollu lan mirsani gyeokgu ( polo ) saking mriki.

Astana Chaengdeok naté kobongan nalika prastawa Perang Imjin ing taun 1592 [6]. Pembangunan malih dipunwontenaken ing taun 1609 ingkang nggantos Astana Gyeongbok minangka astana utama [5].

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] (id) Objek wisata di Korea Selatan - Istana Changdeok ( dipun-akses tanggal 8 Januari 2013 )
  2. ^ (en)Changdeokgung Palace Complex, UNESCO.
  3. ^ a b Kim, Dong-uk (2006). Palaces of Korea. Seoul: Hollym Corp. p. 88. ISBN 1-56591-224-1. 
  4. ^ (en)World Heritage Committee Inscribes 46 New Sites on World Heritage List, UNESCO.
  5. ^ a b [2] (id) Changdeokgung ( dipun-akses tanggal 8 Januari 2013 )
  6. ^ (en)Changdeok Palace / Biwon Garden, lifeinkorea