Pura Changdeok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Astana Changdeok)
Pura Changdeok
Hangul 창덕궁
Hanja 昌德宮
Alihaksara sing Disampurnakaké Changdeokgung
McCune–Reischauer Ch'angdŏkkung
Komplek Pura Changdeokgung
Changdeokgung-Injeongjeon.jpg
Changdeokgung Injeongjeon
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Koréa Kidul Edit this on Wikidata
Paugeran ii, iii, iv[1]
Rujukan 816
Koordhinat 37°34′46″N 126°59′30″E / 37.579444444444°N 126.99166666667°E / 37.579444444444; 126.99166666667
Prasasti 1997 (Sèsi 21st)
Situs jaringan eng.cdg.go.kr/main/main.htm

Pura Changdeok utawi Pura Changdeokgung punika satunggaling pura Dinasti Joseon ing Seoul, Koréa Kidul ,[2][3]. Pura punika mapan wonten ing sisih wétan pura utama (Pura Gyeongbok). Pura punika pikantuk jejuluk Donggung (Pura Timur). Changdeokgung piyambak punika ateges Pura Kabecikan Gumawang.[4]

Minangka pura utama, Pura gyeongbok dados pusating pamaréntahan ing dipunubengi déning kuil leluhur, altar kurban, lan kantor-kantor pamaréntahan. Ananging pura ingkang dipunremeni lan dipunenggèni langkung dangu punika Changdeok. Nalika pungkasan Dinasti Joseon ing taun 1910, Pura Changdeok dados asèt pamaréntah lan kabikak kanggé umum.

Dumugi sapunika, kompleks punika dipunremeni amargi marisi èlemen-èlemen arsitèktur Zaman Tiga Karajan ingkang harmonis kaliyan alam. Metode kados makaten boten pinanggih ing pangyasaning Pura Gyeongbok. Sesarengan Bèntèng Hwaseong, Pura Changdeok dipunlestantunaken minangka Situs Warisan Donya UNESCO ing taun 1997 [5][6].

Sajarah[besut | besut sumber]

Pura Changdeok punika dipunyasa nalika taun 1405. Wiwitanipun pura punika dados villa utawi bale angin (igung). Pura kados makaten padatanipun namung kaginakaken kanggé dalem raja sawetara nalika ngaso. Kathahipun dipunyasa tebih saking kutha krajan, mliginipun wonten ing tlatah-tlatah kanthi pemandhangan ingkang éndah. Ananging, Changdeok punika satunggaling vila ingkang mapan wonten ing kutha krajan namung 1 km saking Pura Gyeongbok. Kebiasaan yasa vila wonten ing kutha kados makaten kawiwitan nalika jaman Dinasti Goryeo.

Amargi wiwitianipun dipunyasa dados vila yasan ing Pura Changdeok punika boten wiyar lan fasilitasipun kanggé nggampilaken raja. Nalika peran pura punika langkung kathah kanggé adicara ingkang resmi, banjur dipunwiyaraken lan cacahipun yasan ugi dipuntambah.

Nalika 200 taun kapisan, Pura Changdeok boten kénging prabawa masalah pulitik ingkang kadadosan ing pura utama. Nalika gesangipun raja nembé tentrem banjur tindak dhateng Pura Changdeok. Ing periode punika, papan ingkang dados remenanipun raja inggih punika Gwangyeollu (Pendhapa ingkang wiyar) ingkang sampun jumeneng saking purwa. Raja Taejong asring ngawontenaken jamuan kanggé para pejabat pura Gwangyeollu lan mirsani gyeokgu (polo) saking mriki.

Pura Chaengdeok naté kobongan nalika prastawa Perang Imjin ing taun 1592 [7]. Pembangunan malih dipunwontenaken ing taun 1609 ingkang nggantos Pura Gyeongbok minangka pura utama [6].

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://whc.unesco.org/en/list/816.
  2. ^ [1] (id) Objek wisata di Koréa Kidul-Pura Changdeok (dipun-akses tanggal 8 Januari 2013)
  3. ^ Changdeokgung Palace Complex, UNESCO.
  4. ^ Kim, Dong-uk (2006). Palaces of Koréa. Seoul: Hollym Corp. k. 88. ISBN 1-56591-224-1. 
  5. ^ World Heritage Committee Inscribes 46 New Sites on World Heritage List, UNESCO.
  6. ^ a b [2] (id) Changdeokgung (dipun-akses tanggal 8 Januari 2013)
  7. ^ Changdeok Palace / Biwon Garden, lifeinkorea