Antonio Abetti

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Antonio Abetti
Abetti2.jpg
Miyos 19 Juni 1846
San Pietro di Gorizia
Tilar donya 20 Februari 1928 (umur 81)
Kabangsan Italian
Bidhang Astronomi
Lembaga Osservatorio Astrofisico di Arcetri
Lulusan saking University of Padua

Antonio Abetti inggih punika salah satunggaling astronom saking Italia ingkang miyos wonten ing tanggal 19 Juni 1846 lan seda ing tanggal 10 Pebruari 1928. Antonio Abetti miyos wonten ing San Pietro ing Goriza (Šempeter-Vrtojba), lan piyambakipun fokus kanggé sinau ing bidhang matematika lan teknik wonten ing University of Padua.[1] Piyambakipun gadhah setunggal garwa inggih punika Giovanna Colbachini ing taun 1879 lan gadhah kalih putra.[2] Antonio Abetti seda wonten ing Arcetri.

Biografi[sunting | Owah sumber]

Antonio Abetti inggih punika salah satunggaling insinyur sipil ananging ing taun 1868 pindhah minatipun ingkang langkung remen kaliyan bidhang astronomi, sasampunipun setunggal taun sadèrengipun piyambakipun pikantuk gelar sarjana matematika lan teknik saking Univertas Padua. Ing taun 1921, nalika yuswanipun 75 taun, piyambakipun pensiun ananging tetep nglajengaken panalitènipun ing observatorium.

Padamelanipun[sunting | Owah sumber]

Abetti gadhah padamelan ingkang baku ing bidhang astronomi lan ngawontenaken kathah panalitèn ing bab planet - planet ingkang alit, komet, lan lintang - lintang sanesipun ingkang wonten ing langit. Ing taun 1874, piyambakipun ndherek ing satunggaling ekspedisi ingkang dipunpandhegani dening Pietro Tacchini kangge nliti satunggaling objek transit Venus kanthi ngginakaken spektroskop. Ing wekdal salajengipun piyambakipun lajeng dados direktur wonten ing Osservatorio Astrofisico ing Arcetri lan dados profesor ing University of Florence. Observatrium Arcetri dipundhirikaken dening GB Donati ing taun [1872]], lajeng saperanganipun sampun dipuntilar sasampunipun sedanipun Donati. Dados tugas angengipun ingkang sepisan kangge Abetti inggih punika kangge ndhirikaken satunggaling teleskop ingkang sampun dipunbangun wonten ing lokakarya ing Padua. Lensa objektif ingkang dipunginakaken inggih kanthi diameter doublet 28 cm (11 inci) lan dawanipun focal 533 cm ingkang dipunbangun dening GB Amici ing taun 1839. Kanthi alat punika, Abetti saged pikantuk asiling paningalan bab posisi planet - planet minor, komet, lan lintang.[3]

Abetti inggih ndherek kathah pakempalan ing antawisipun dados anggota wonten ing organisasi - organisasi kados mekaten.

Cathetan Suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ (en)[1]
  2. ^ "Antonio Abetti". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society 89: 325. February 1929. http://articles.adsabs.harvard.edu/full/1929MNRAS..89R.325..
  3. ^ (en)[2]
  4. ^ "Abetti, Antonio", Christof A. Plicht, p. 6, in The Biographical Dictionary of Astronomers, eds. Thomas Hockey et al., Springer: New York, 2007, ISBN 978-0-387-31022-0, Ana loop cithakan: Cithakan:Doi
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Antonio_Abetti&oldid=843311"