Observatorium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wroclaw-obserwatorium-astronomiczne.jpg
Gambar:Palomar-1.jpg
Observatorium Palomar

Observatorium ya iku waladan karo pirantiné kang didokon permanen supaya bisa meruhi langit lan peristiwa kang ana gayutané karo angkasa. Miturut sajarah , observatorium bisa sesederhana sextant (kanggo ngukur jarak watarané lintang) nganti sekompleks Stonehenge (kanggo ngukur musim liwat posisi srengéngé metu lan nelengsep). Observatorium modern racaké isiné iku mung siji utawa luwih teleskop kang kapasang kanthi permanen kang ana ing saksejeroné gedung kubah kang muter utawa kang dapat diuculaké. Ning rong dasawarsa akir, akèh observatorium luar angkasa kang wis diluncuraké.

Uga delengen[besut | besut sumber]