Angelo Secchi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Angelo Secchi
Angelo Secchi.jpg
Lair (1818-06-29)29 Juni 1818
Reggio Emilia
Pati 26 Fèbruari 1878(1878-02-26) (umur 59)
Padunungan Roma
Bangsa Italia
Wong tuwa(s) Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Modul:TableTools' not found.
Bebungah Légion d'honneur, Prancis
Karièr ngèlmiah
Babagan Astronomi
Institutions Observatorium Pawiyatan luhur Roma

Pietro Angelo Secchi (lair ing Reggio Emilia, Italia, 29 Juni 1818 – pati ing Roma, Italia, 26 Fèbruari 1878 ing yuswa 59 taun) inggih punika satunggiling astronom Italia.

Pastor Secchi nelasaken taun-taun pungkasanipun ing Roma, panggènan panjenenganipun tilar donya nalika taun 1878.

Ing yuswa 16, panjenenganipun mlebet Ordo Yesuit, lan nalika yuswa 32, panjenenganipun dados dhiréktur Observatorium Vatikan. Lumantar pangamatan, panjenenganipun manggihaken kawontenan spikula srengéngé.

Panjenenganipun nggambar salah satunggil péta awal saking mars nalika taun 1858, ing pundi Syrtis Major panjenenganipun sebat minangka "Kanal Atlantik". Kanthi makaten, panjenenganipun ngrumiyini Schiaparelli salebetipun pangginaan istilah kanal ing mars, sanadyan kanal Pastor Secchi sanès arupi garis lurus ingkang panjang kados ingkang dipunlukisaken Schiaparelli lan Lowell.

Panjenenganipun punika perintis spektroskopi astronomi sesarengan kaliyan Joseph von Fraunhofer. Panjenenganipun punika tiyang sepisanan ingkang nglampahaken klasifikasi lintang adhedhasar spèktrumipun. Amargi pedamelanipun puniki, panjenenganipun asring dipunsebat minangka bapak pang-klasifikasian lintang.

Satunggiling kawah ing rembulan lan satunggil ing mars dipunparingi nami migunakaken namanipun. Pastor Secchi ugi ngrembakakaken piranti oséanografi ingkang sapuniki dipuntepangi minangka piringan Secchi.

Pranala njawi[besut | besut sumber]