Angela Dorothea Merkel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Angela Merkel
Angela Merkel Juli 2010 - 3zu4.jpg
Chancellor of Germany
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
22 November 2005
Présidhèn Horst Köhler
Christian Wulff
Joachim Gauck
Wakil Franz Müntefering
Frank-Walter Steinmeier
Guido Westerwelle
Philipp Rösler
Kadhisiki Gerhard Schröder
Minister for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety
Lungguh
17 November 1994 – 26 October 1998
Kanselir Helmut Kohl
Kadhisiki Klaus Töpfer
Kagantèni Jürgen Trittin
Minister for Women and Youth
Lungguh
18 January 1991 – 17 November 1994
Kanselir Helmut Kohl
Kadhisiki Ursula Lehr
Kagantèni Claudia Nolte
Member of the Bundestag
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
2 December 1990
Kadhisiki Constituency established
Para milih Stralsund-Nordvorpommern-
Rügen
Rerincèn priangga
Lair (1954-07-17) 17 Juli 1954 (umur 62)
Hamburg, West Germany
(now Germany)
Parté pulitik Christian Democratic Union (1990–present)
Gayutan pulitik liya Democratic Awakening (1989–1990)
Sisihan Ulrich Merkel (1977–1982)
Joachim Sauer (1998–present)
Almamater University of Leipzig
Tandha tangan

Dr.Angela Dorothea Merkel (IPA /ˈaŋɡela doroˈteːa ˈmɛɐkəl/) (lair ing Hamburg, Jerman, 17 Juli 1954; umur 62 taun) ;[1] inggih punika Kanselir Jerman (wiwit tanggal 22 November 2005).[1] Merkel kapilih ing Bundestag (Parlemén Jerman) saking Mecklenburg-Vorpommern.[1] Panjenenganipun naté dados pangarsanipun Uni Démokrtatik Kristen (CDU) wiwit taun 2000, lan ugi dados pangarsanipun Uni Sosial Kristen saking taun 2002 ngantos 2005.[1] Saking taun 2005 ngantos 2009 Merkel dados pangarsa satunggalipun koalisi ageng kaliyan Uni Sosial Kristen lan Parté Sosial Dhémokrat Jerman, ingkang dipundamel sasampunipun pemilu pamaréntah féderal tanggal 22 November 2005.[2] Wonten ing pamilihan tanggal 27 September 2009, parténipun Merkel Uni Dhémokratik Kristen pikantuk swanten ingkang paling ageng.[2] Salajengipun Merkel damel pamaréntahan koalisi kaliyan Uni Sosial Kristen lan Parté Dhémokratik Bébas.[2] Merkel dipunlantik nalika tanggal 28 Oktober 2009.[2]

Nalika taun 2007, Merkel ugi dados Présidhén Dhéwan Éropah lan mimpin G8.[2] Panjenenganipun nggadhahi panyurung tumrap Prajanjén Lisbon lan Dhéklarasi Bérlin.[2] Ing salebetipun negeri Jerman, kabijakanipun réformasi perawatan kaséhatan lan masalah babagan pambangunan énergi.[2]

Merkel dados tiyang èstri kaping sepindhah ingkang dados Kanselir Jerman.[2] Nalika taun 2007, panjenenganipun dados tiyang éstri kaping kalih ingkang dados tetunggulipun G8, sasampunipun Margaret Thatcher.[2]

Tanggal 18 Desember 2013, panjenennganipun kapilih malih dados kanselir kangge mangsa jabatan ingkang kaping tiga, lan satunggaling tiyang ingkang kanselir Jerman ngantos kaping tiga jabatan. Angela Merkel kapilih malih déning 462 anggota majelis parlemen, Bundestag, kanthi 150 swanten ingkang boten nyarujuki lan sanga swanten abstain.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Cithakan:Ge[Langguth, Gerd. 2005. Angela Merkel. Jerman: Munich]
  2. ^ a b c d e f g h i (en)Germany's Merkel begins new term dipunundhuh tanggal 7 September 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

(en)Germany's Merkel begins new term