Angela Dorothea Merkel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Angela Merkel
Angela Merkel Juli 2010 - 3zu4.jpg
Chancellor of Germany
Wiwit linggih
22 November 2005
PrésidhènHorst Köhler
Christian Wulff
Joachim Gauck
WakilFranz Müntefering
Frank-Walter Steinmeier
Guido Westerwelle
Philipp Rösler
Kang sadurungéGerhard Schröder
Minister for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety
Linggih
17 November 1994 – 26 October 1998
KanselirHelmut Kohl
Kang sadurungéKlaus Töpfer
Kang sawiséJürgen Trittin
Minister for Women and Youth
Linggih
18 January 1991 – 17 November 1994
KanselirHelmut Kohl
Kang sadurungéUrsula Lehr
Kang sawiséClaudia Nolte
Member of the Bundestag
Wiwit linggih
2 December 1990
Kang sadurungéConstituency established
ConstituencyStralsund-Nordvorpommern-
Rügen
Rerincèn dhiri
Lair (1954-07-17) 17 Juli 1954 (umur 65)
Hamburg, West Germany
(now Germany)
Parté pulitikChristian Democratic Union (1990–present)
Gayutan pulitik liyaDemocratic Awakening (1989–1990)
SisihanUlrich Merkel (1977–1982)
Joachim Sauer (1998–present)
AlmamaterUniversity of Leipzig
Tandha tangan

Dr.Angela Dorothea Merkel (IPA /ˈaŋɡela doroˈteːa ˈmɛɐkəl/) (lair ing Hamburg, Jerman, 17 Juli 1954; umur 65 taun) ;[1] inggih punika Kanselir Jerman (wiwit tanggal 22 November 2005).[1] Merkel kapilih ing Bundestag (Parlemén Jerman) saking Mecklenburg-Vorpommern.[1] Panjenenganipun naté dados pangarsanipun Uni Démokrtatik Kristen (CDU) wiwit taun 2000, lan ugi dados pangarsanipun Uni Sosial Kristen saking taun 2002 ngantos 2005.[1] Saking taun 2005 ngantos 2009 Merkel dados pangarsa satunggalipun koalisi ageng kaliyan Uni Sosial Kristen lan Parté Sosial Dhémokrat Jerman, ingkang dipundamel sasampunipun pemilu pamaréntah féderal tanggal 22 November 2005.[2] Wonten ing pamilihan tanggal 27 September 2009, parténipun Merkel Uni Dhémokratik Kristen pikantuk swanten ingkang paling ageng.[2] Salajengipun Merkel damel pamaréntahan koalisi kaliyan Uni Sosial Kristen lan Parté Dhémokratik Bébas.[2] Merkel dipunlantik nalika tanggal 28 Oktober 2009.[2]

Nalika taun 2007, Merkel ugi dados Présidhén Dhéwan Éropah lan mimpin G8.[2] Panjenenganipun gadhah panyurung tumrap Prajanjén Lisbon lan Dhéklarasi Bérlin.[2] Ing salebetipun nagari Jerman, kabijakanipun réformasi perawatan kaséhatan lan masalah babagan pambangunan énergi.[2]

Merkel dados tiyang èstri kaping sepindhah ingkang dados Kanselir Jerman.[2] Nalika taun 2007, panjenenganipun dados tiyang éstri kaping kalih ingkang dados tetunggulipun G8, sasampunipun Margaret Thatcher.[2]

Tanggal 18 Dhésèmber 2013, panjenennganipun kapilih malih dados kanselir kanggé mangsa kalungguhan ingkang kaping tiga, lan satunggaling tiyang ingkang kanselir Jerman ngantos kaping tiga kalungguhan. Angela Merkel kapilih malih déning 462 anggota majelis parlemèn, Bundestag, kanthi 150 swanten ingkang boten nyarujuki lan sanga swanten abstain.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d Cithakan:Ge[Langguth, Gerd. 2005. Angela Merkel. Jerman: Munich]
  2. a b c d e f g h i Germany's Merkel begins new term dipunundhuh tanggal 7 September 2011)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Germany's Merkel begins new term