Andrewsarchus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Andrewsarchus
Teksiran kala: 45–36 Ma
Eocene
Siji-sijining tengkorak Andrewsarchus, dipamerake ing American Museum of Natural History ing New York City.
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Mesonychia
Kulawarga: Triisodontidae
Marga: †Andrewsarchus
Pao, 1923
Species
  • A. mongoliensis Pao, 1923 (type)

Andrewsarchus (pocapan jroning Basa Inggris /ˌændruːˈsɑrkəs/ AN-drew-SAR-kəs; Andrews + Yunani ἀρχός, "penguasa"), inggih punika salah satunggaling kewan mamalia basal ingkang urip nalika jaman Eocene sawetara 45 ngantos 36 yuta taun kepungkur. Kewan asikil sekawan punika gadhah moncong panjangingkang radi amba, untu ingkang lanthip lan ugi geraham ingkang radi gepeng ingkang ginanipun diprakiraaken kagem nggragoti utawi ngglethak balung. Awit Andrewsarchus namung saged dipuntepangi saking tengkorak lan wrangka ingkang cacahipun sekedhik, taksih dados perdebatan ing antawis para ilmuwan ngenani jinis kewan menapa Andrewsarchus punika. Andrewsarchus dereng jelas peranipun wonten rante makanan. Menapa Predator aktif, menapa pamangan bangke. Andrewsarchus punika dijenengi mekaten amargi dipundadosaken dedikasi dhumateng salah setunggaling panjlajah lan pamburu fosil ingkang tinepang sanget, Roy Chapman Andrews. Andrewsarchus dipuntemokaken ing wulan Juni 1923 déning Kan Chuen Pao, salah satunggaling anggota tim ekspedisinipun Andrews, ing salah sawijining situs ingkang wonten ing Ara-ara Gobi, Mongolia ingkang langkung terkenal kanthi jeneng Irdin Mahna [varian: Erdeni-Mandal lan Erdenmandal ('mandala sing duwé perhiasan') ing ekspedisi Asiatik kaping tiga ingkang dipun pandhegani déning Andrews lan disponsori déning Musium Sejarah Alam Amerika. Sapunika wonten musium punika wrangkanipun Andrewsarchus dipajang:rahang ngandhap boten katemokaken.[1] Andrewsarchus dipun lebetaken ing klasifikasi jinis Mesonychia ingkang ngrujuk saking struktur badanipun ingkang sami inggih punika dipun tingali saking struktur untu lan balungipun andrewsarchus dipun bandhingaken kaliyan spesies Mesonychia ingkang nate dipuntemokaken komplit. Sanajan mekaten, kathah katrangan punika namung adhedhasar saking publikasi Osborn piyambak lan boten wonten katrangan saking referensi sanesipun. Panaliten ingkang langkung enggal nedhahaken bilih Andrewsarchus boten anggadhahi afinitas Mesonychid khusus, kalebet pangelompokanipun kaliyan jinis klad artiodactyl. Panci saking salah satunggaling paneliten (Spaulding dkk..) nemokaken menawi boten namung mirip kaliyan Entelodont, nanging ugi minangka kerabatipun Cetacodonta ing jinis Cetacodontamorfa.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

Deleng Uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Andrewsarchus&oldid=1056192"