Andrewsarchus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Andrewsarchus
Kalamangsa: 45–36 Ma
Eocene
Andrewsarchus mongoliensis.jpg
Siji-sijining tengkorak Andrewsarchus, dipamerake ing American Museum of Natural History ing New York City.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Mesonychia
Famili: Triisodontidae
Génus: †Andrewsarchus
Pao, 1923
Species
  • A. mongoliensis Pao, 1923 (type)

Andrewsarchus (pocapan jroning Basa Inggris /ˌændruːˈsɑrkəs/ AN-drew-SAR-kəs; Andrews + Yunani ἀρχός, "penguasa"), inggih punika salah satunggaling kéwan mamalia basal ingkang urip nalika jaman Eocene sawetara 45 ngantos 36 yuta taun kapungkur. Kéwan asikil sekawan punika gadhah moncong panjangingkang radi amba, untu ingkang lanthip lan ugi geraham ingkang radi gepeng ingkang ginanipun diprakiraaken kagem nggragoti utawi ngglethak balung. Awit Andrewsarchus namung saged dipuntepangi saking tengkorak lan wrangka ingkang cacahipun sekedhik, taksih dados perdebatan ing antawis para ilmuwan ngenani jinis kéwan menapa Andrewsarchus punika. Andrewsarchus dèrèng jelas peranipun wonten rante makanan. Menapa Predator aktif, menapa pamangan bangke. Andrewsarchus punika dijenengi makaten amargi dipundadosaken dedikasi dhumateng salah setunggaling panjlajah lan pamburu fosil ingkang tinepang sanget, Roy Chapman Andrews. Andrewsarchus pinanggih ing wulan Juni 1923 déning Kan Chuen Pao, salah satunggaling anggota tim èkspèdhisinipun Andrews, ing salah sawijining situs ingkang wonten ing Ara-ara Gobi, Mongolia ingkang langkung terkenal kanthi jeneng Irdin Mahna [varian: Erdeni-Mandal lan Erdenmandal ('mandala sing duwé perhiasan') ing èkspèdhisi Asiatik kaping tiga ingkang dipunpandhegani déning Andrews lan disponsori déning Musium Sajarah Alam Amérika. Sapunika wonten musium punika wrangkanipun Andrewsarchus dipajang:rahang ngandhap boten katemokaken.[1] Andrewsarchus dipunlebetaken ing klasifikasi jinis Mesonychia ingkang ngrujuk saking struktur badanipun ingkang sami inggih punika dipuntingali saking struktur untu lan balungipun andrewsarchus dipunbandhingaken kaliyan spésies Mesonychia ingkang nate pinanggih komplit. Sanajan makaten, kathah katrangan punika namung adhedhasar publikasi Osborn piyambak lan boten wonten katrangan saking referensi sanèsipun. Panaliten ingkang langkung énggal nedhahaken bilih Andrewsarchus boten anggadhahi afinitas Mesonychid mirunggan, kalebet pangelompokanipun kaliyan jinis klad artiodactyl. Panci saking salah satunggaling paneliten (Spaulding dkk..) nemokaken manawi boten namung mirip kaliyan Entelodont, nanging ugi minangka kerabatipun Cetacodonta ing jinis Cetacodontamorfa.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]