Active Server Pages .NET

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
ASP.NET

Active Server Pages.NET (kerep diringkes ASP.NET) ya iku kumpulan teknologi ing Framework.NET kanggo yasa aplikasi web dinamik lan XML Web Service (Layanan Web XML).[1] Kaca ASP.NET dilakokake ing server banjr digawékaca markup (penanda) kaya ta HTML ( Hypertext Markup Language), WML (Wireless Markup Language), utawa XML (Extensible Markup Language) kang dikirim ingbrowser desktop utawa mobile.[1]

Pengenalan[besut | besut sumber]

ASP.NET minangka komponèn Internet Information Services (IIS).[2] Mula, kanggo nginstalake ASP, uga kudu nginstalake IIS[2]. ASP.NET ya iku komponèn utama Window kang gawé ISS bisa nglakokaké aplikasi kang duwé basis.NET.[3]

ASP.NET ora langsung nginstal kanthi otomatis nalika IIS diinstal. Instalasi kang sukses kanthi otomatis uga bakal ngasilaké pirang-pirang komponèn lan sumber daya kaya ta [3]:

  • ASP.NET Performance Counter - Saben versi ASP.NET duwé performance center kang beda.
  • ASP.NET State Service - Digunakake kanggo ngatur session state. Kabèh versi ASP.NET bakal nggunakake State Service kang padha ya iku kang disediakake déning versi kang paling anyar.
  • ASPNET local user account - ing komputer kang ngadek dhéwé utawa member server local user acount kanthi aran ASPNET bakal digawé nalika ASP.NET diinstal.

Keunggulan ASP.NET[besut | besut sumber]

ASP.NET duwé keunggulan[4] :

  • Penyederhanaan. ASP.NET bisa nggampangake tuas umum kaya ta gawé form, otentikasi client, validasi data, konfigurasi situs, lan deployment.
  • Perbaikan Performa. Amarga ASP.NET dikompilasi ing CLR mula tampilaneluwih apik tinimbang saka ASP kang interpreter.
  • Form-form Web. Minangka model pemrograman anyar kang nggabungake aplikasi ASP kanthi gampang ing pengembangane lan produktifitas Visual Basic.
  • Kode Nonspaghetti. Model pemrograman ASP.NET misahake kode saka presentasi mula bisa gampang nalika gawé konstruksi lan nglola kode.
  • Perbaikan Manajemen Status. ASP.NET nyediakake status aplikasi lan sesi kang gampang digunakaké. ASP.NET ngatasi kekurangan mau kanthi nyediakake dukungan pendistribusian status sesi ing server web, menehi informasi status ing SQL Server, lan nyediakake pengelolaan status tanpa cookies.
  • Pengamanan. ASP.NET nyediakake layanan otorisasi (nentokake apa pangguna duwé ijin kanggo nindakaké tindakan kang dijaluk) lan otentikasi (nentokake identitas pangguna kang nindakaké sawijinin panjalukan) kang wis diowahi diperbaiki menggukanthi nggunakake CookieAuthenticationModule lan URLAuthorizationModule.
  • Konfigurasi. ASP.NET nggunakake file XML kanggo nyimpen pengaturan konfigurasi. Iki bisa gawé deployment situs dadi luwih gampang.
  • Layanan Web. ASP.NET bisa minangka ngekspos fungsi bisnis ing partner lumantar protokol Web standar.
  • Caching. Disediakake mesin caching kango ningkatake kinerja aplikasi lan ngurangi beban pemroses server web lan server database.
  • Debugging. ASP.NET duwé utilitas tracking kang build-in.
  • Deployment. Deployment bisa ditindakake kanthi nyalin file amarga kabèh pengaturan konfigurasi situs ana ing file XML.

Siklus Urip Kaca ASP.NET[besut | besut sumber]

Ringkasan siklus urip kaca ASP.NET [1]:

  • Client jalik file kang duwé ekstensi.aspx.
  • ASP.NET maca file saka file sistem server.
  • ASP.NET mriksa saben tag ing file lan ngemot ing jero memori.
    • Yèn tag kang isiné atribut runat="server", ASP.NET ngemot komponèn software kang sinebut kontrol server. Jeneng tag nentokake tipe saka kontrol server.
    • Tag tanpa atribut runat="server" ya iku tag HTML biyasa, ASP.NET bakal ngemot ing komponèn software , banjur tag asline bakal dikirim manèh ing browser client.
  • Sawisé kabèh tag ana ing memori, ASP.NET nglakokaké kode program saka saben kontrol server. Kode kode iki bakal mroses sumber saka server web, kode bisa ngowahi isi utawa properti saka kontrol server ing kaca lan uga bisa nambah utawa ngilangakekontrol server.
  • Nalika kabèh kode ing kontrol server wis dilakokake, ASP.NET kanthi urutan ngandani saben kontrol kanggo ngerender dhèwèké.
    • Yèn tag asli ya iku HTML biyasa, ASP.NET bakal ngirim tanpa modifikasi.
    • Yèn tag asli kang digawé ya iku kontrol server, ASP.NET bakal ngundhang method kontrol Render kanggo gawé HTML.
  • Sawisé ninggal server, ASP.NET ngecolake kontrol server lan sumber liyané kang wis digawé sadurunge.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c Ario Suryo Kusumo, Asp.net 2.0 Dengan Visual Basic 2005, halaman 2. Elex Media Komputindo.
  2. ^ a b Hendra Wijaya, Belajar Sendiri Citrix MetaFrame Server, halaman 35. Elex Media Komputindo.
  3. ^ a b Jubile Ent, How To Win In Competitive Market, halaman 38-39. Elex Media Komputindo.
  4. ^ Drs. ARIO SURYO KUSUMO, Buku Latihan : VISUAL BASIC.NET versi 2002 dan 2003, kaca 504-505. Elex Media Komputindo.