A. R. Rahman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
A. R. Rahman

A.R. Rahman taun 2007
Latar wuri
Jeneng A. S. Dileep Kumar
Alias A. R. Rahman, ARR, AR
Lair 6 Januari 1966 (umur 48) Chennai, Tamil Nadu, India
Génré Musik film, teater, musik donya
Pegawéyan Komponis, produser rekaman, pengarah musik, penyanyi, instrumentalis, arranger, programmer
Taun aktif 1985–menika
Label Universal, K M Musiq
Situs wèb [http://www.arrahman.com/ arrahman

A.R. Rahman inggih punika jaler kelairan 6 Januari 1966, saking Tamil Nadu, India. Kasuksèsan piyambakipun nalika dados komposer ing film SLUMDOG MILLIONAIRE, film punika sampun gadhahi Golden Globe lan Academy Awards kagem kategori Best Score. Sapanunggalipun punika piyambakipun gadhahi Academy Awards kagem kategori Best Song kagem tembangipun ingkang gadhahi judul Jai Ho.

Ing taun 1991, Rahman punika setunggalipun artis énggal ingkang sampun gadhah Indian National Award kagem Best Music Composer ing film POJA. Amargi saking punika, majalah Time nyebataken piyambakipun minangka Mozart of Madras.

Kuluwargi lan Profil A.R. Rahman[sunting | sunting sumber]

Rahman lair ing kulawargi ingkang remen musik. Bapakipun inggih punika R. K. Shekhar, satunggaling komposer lan konduktor film MALAYALAM. Ananging sampun séda wekdal Rahman umur 9 taun.

Rahman saged main piano wekdal tasih alit lan gabung ing komposer Ilayaraja dados keybordist lan komputer programmer. Sanèsipun punika Rahman lulus lan kagungan gelar Classical Music saking Trinity College of Music ing London.

Karir Rahman[sunting | sunting sumber]

Sesampunipun lulus saking universitas, Rahman miwiti karir musik ing studio musik ingkang wonten ing griyanipun piyambak. Piyambakipun miwiti kanthi damel tembang kagem jingle iklan TV India, lan ing taun 1991 Rahman dipunkontak dening Marni Ratman kagem damel tembang ing film POJA.

Kasuksèsan kariripun damel tembang kagem donya film dadosaken piyambakipun dados top 10 saking majalah TIME kagem kategori 100 Best Movie Soundtrack ing donya. Studio Rahman menawi salah satunggalipun studio kanthi teknologi ingkang sampun sae ing India.[1]

Pakurmatan[sunting | sunting sumber]

National Film Awards (India)

  1. 1993 – National Film Award for Best Music Direction – Roja
  2. 1997 – National Film Award for Best Music Direction – Minsaara Kanavu
  3. 2002 – National Film Award for Best Music Direction – Lagaan
  4. 2003 – National Film Award for Best Music Direction – Kannathil Muthamittal

Filmfare Awards South (India)

  1. 1993]] – Filmfare Best Music Direction – Roja
  2. 1994 – Filmfare Best Music Direction – Gentleman
  3. 1995 – Filmfare Best Music Direction – Kadhalan
  4. 1996 – Filmfare Best Music Direction – Bombay
  5. 1997 – Filmfare Best Music Direction – Kadhal Desam
  6. 1998 – Filmfare Best Music Direction – Minsaara Kanavu
  7. 1999 – Filmfare Best Music Direction – Jeans
  8. 2000 – Filmfare Best Music Direction – Mudhalvan
  9. 2001 – Filmfare Best Music Direction – Alaipayuthey
  10. 2006 – Filmfare Best Music Direction – Sillunu Oru Kadhal

Filmfare Awards (India)

  1. 1995 – Filmfare Best Music Director Award – Rangeela
  2. 1998 – Filmfare Best Music Director Award – Dil Se
  3. 1999 – Filmfare Best Music Director Award – Taal
  4. 2001 – Filmfare Best Music Director Award – Lagaan
  5. 2002 – Filmfare Best Music Director Award – Saathiya
  6. 2002 – Filmfare Best Background Score – The Legend of Bhagat Singh
  7. 2004 – Filmfare Best Background Score – Swades
  8. 2006 – Filmfare Best Music Director Award – Rang de Basanti

Tamil Nadu State Film Awards

  1. 1993 – Best Music – Roja
  2. 1994 – Best Music – Gentleman
  3. 1995 – Best Music – Kadhalan
  4. 1996 – Best Music – Bombay
  5. 1997 – Best Music – Minsaara Kanavu
  6. 2000 – Best Music – Sangamam[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)selebriti.kapanlagi.com(dipuntingali tanggal 13 September 2011)
  2. ^ (en)mukundcreations.com(dipuntingali tanggal 13 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=A._R._Rahman&oldid=832815"