A.S. Dharta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
A.S. Dharta
A.s. Dharta.jpg
Lair(1924-03-07)Maret 7, 1924
Cianjur, Jawa Barat
PatiFèbruari 7, 2007(2007-02-07) (umur 82)
Cianjur, Jawa Barat
BasaBasa Indonésia
BangsaIndonésia Indonésia
SukuSunda
Warga nagaraIndonésia

Adi Sidharta utawi A.S. Dharta ingkang miyos ing Cibeber, Cianjur, Jawa Kulon, tanggal 7 Maret 1924 lan séda ing Cibeber, Cianjur, Jawa Barat, 7 Fèbruari 2007 inggih punika salah satunggaling sastrawan Indonésia. piyambakipun gadhah kathah sandhi asma, kados ta Klara Akustia, Kelana Asmara, Jogaswara, Rodji, Barmara Poetra, lan sapanunggalanipun.

Biografi[besut | besut sumber]

Jiwa mudhanipun sampun ngowar-owar nggejolak wiwit piyambakipun dados putra angkatipun Okayaman, salah satunggaling tokoh pergerakan ingkang dipunbucal dhateng Boven Digul. Lan pamanggihipun kanggé berjuang lankung mateng malih nalika piyambakipun sekolah ing National Handele Lallegiun (NHL) ing ngandhap pandhegananipun Douwes Dekker. Ing jaman repolusi, piyambakipun kagabung wonten ing Angkatan Pemuda Indonesia (API) ingkang gadhah markas ing Menteng 31, piyambakipun boten arang mlebet medal saking alas, saha ndhèrèk perang saking perang satunggal dhateng perang sanèsipun. Ing Menteng 31 punika, piyambakipun wiwit tpang kaliyan Soekarno, kathah tokoh pulitik saha para seniman. Piyambakipun ugi sampun naté dados wartawan Harian Boeroeh ing Yogyakarta.. Piyambakipun ingkang mandhegani serikat buruh: Serikat Buruh Kendaraan Bermotor, Serikat Buruh Batik, Serikat Buruh Pelabuhan, kalebu di lembaga induknya, Sentral Organisasi Buruh Seluruh Indonesia (SOBSI). Lajeng dipuntempa malih supados langkung mateng wonten ing International Union of Students (IUS), World Federation of Democratic Youth, saha World Federation of Trade Unions, ingkang dadosaken piyambakipun saged keliling kathah nagara bekas-bekas kolonialisme. Sesarengan kaliyan M.S. Azhar saha Njoto, A. S. Dharta ngedekaken Lekra ing tanggal 17 Agustus 1950 lan piyambakipun dados sekretaris jenderal (sekjen) ingkang kaping pisan. A. S. Dharta mlebet kunjara ing Kebonwaru Bandung ing taun 9651978. Kathah asiling karyanipun ingkang wujud puisi, esai, kritik sastra, ugi cathetan nalika piyambakipun tindak ingkang kapacak ing sadhengah médhia ing lebet nagari saha ing njaban rangkah Indonesia, ugi wonten ingkang mlebet antologi sesarengan.[1] Piyambakipun ugi naté kolaborasi kaliyan Amir Pasaribu ing taun 2006 lan pikantuk penghargaan Akademi Jakarta ing babagan musik, ingkang ngasilaken lagu “Irama Mèi”.[2]

Asiling Karya[besut | besut sumber]

  • Saidjah dan Adinda (naskah drama, adhaptasi novèl karya Multatuli yang diterjemahkan olèh Bakri Siregar)
  • Rangsang Detik (kumpulan sajak, 1957)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1] Kembalinya Ide Sastra AS Dharta yang Kontroversial (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)
  2. [2] Selamat Jalan Sastrawan Sunda! (dipunundhuh tanggal 22 Januari 2013)