Yoghurt

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yoghurt

Yoghurt utawa yogurt, yaiku susu kang digawé saka fèrmentasi bakteri.[1] Yoghurt bisa digawé saka susu apa waé, kalebu susu kacang kedelai.[1] Nanging produksi modèrn saiki didominasi susu sapi.[2] Fermentasi gula susu (laktosa) ngasilké asam laktat, kang duwéni peran ing protein susu kanggo ngasilké tekstur kaya gel lan ambu kang unik ing yoghurt.[1] Yoghurt kerep didol apa anané, uga rasa buah, vanilla utawa coklat uga populer.[1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ana bukti bilih produk susu budidaya uwis diproduksi minangka pangananan sawéné paling sithik 45004500 taun, wiwit milenium ka-3 SM.[3] Yoghurt paling pisanan mbok bilih kafèrmentasi mawi cara spontan déning bakteri liar kang urip karo tas kulit wedhus kang digawa déning bangsa Bulgar, wong nomadik kang wiwit migrasi nèng Eropa karo abad ke-2 M lan akhiré netap ing Balkan nalika akhir abad ka-7.[3] Saiki, akèh negara duwéni yoghurt dhéwé- dhéwé, sanajan nganti saiki durung ana bukti kang jelas babagan sapa kang nemukakés yoghurt.[3] Téori bilih yoghurt digunakaké déning wong-wong Turki kuno didasarké karo buku Diwan Lughat al-Turk déning Mahmud Kashgari lan Kutadgu Bilig déning Yusuf Has Hajib kang ditulis nalika abad ke-11.[3] Ana ing buku loro iki, tembung yoghurt disebutké lan digambarké minangka kayadéné kang digunakaké déning wong Turki nomadik, kanthi tembung yoghurt digambarké ana ing pirang bagian.[3] Uga, kang sepisan wong EropaEropa ngenal yoghurt bisa didelok karo sejarah klinik Perancis nalika Francis I lara diaré kang mbebayani lan ora ana dokter Perancis kang bisa nambani.[3] Nanging, sekutuné Suleiman si Hebat ngirim dokter, lan kanthi bantuan yoghurt dhéwéké bisa mari lan wong Eropa dipercaya ngenal yoghurt kang pisanan kanthi kedadéan kuwi.[3]

Etimologi 'yoghurt'[sunting | sunting sumber]

Kata dijupuk saka basa Turki yoğurt (pangucapan: [jɔˈurt]) dijupuk saka tembung sifat ‘yoğun’, kang tegesé “karot” lan “kandel”, utawa saka tembung kriya yoğurmak, kang ateges “mijet” lan bisa uga ateges “gawé karot” asliné – kepriyé yoghurt digawé .[2]

Isi[sunting | sunting sumber]

Yoghurt digawé kanthi nglebokaké baktèri spesifik nèng jero susu ana ing tèmperatur kang dikontrol lan kondisi lingkungan, utamané ing produksi industri.[4] Baktèri ngrombak gula susu alami lan ngeculake asam laktat minangka produk sisa.[4] Keasaman ningkat nyebabké protein susu kanggo gawé karot.[4] Keasaman ningkat (pH=4-5) uga njaga proliferasi bakteri patogen kang potensial.[4] Di Amerika Serikat, kanggo bisa dadi yoghurt, produk kudu saka bakteri Streptococcus salivarius subsp.[4] thermophilus lan Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.[4] Ana ing akèh negara, produk menawa kasebat yoghurt yèn bakteri urip ing produk akhir. Produk kang wis dipasteurisasi, kang ora ana bakteri urip, kasebat susu fermentasi (minuman).[5] Yoghurt kang wis dipasteurisasi duwéni rentang urip kang dawa lan ora mbutuhké kulkas. Yoghurt ngandhut akèh protein, vitamin B, lan mineral kang penting. Yoghurt duwéni lemak kayadéné susu kang dadi bahan dasaré .Amarga struktur laktosa yoghurt dirusak, dadi yoghurt bisa dikonsumsi wong kang alergi karo susu. Yoghurt kaya kanthi vitamin Bvitamin B.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d www.enformasi.com Manfaat Yoghurt (diunduh tanggal 12 mei 2011)
  2. ^ a b www.lintasberita.com (diunduh tanggal 18 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e f g gaya-hidup.infogue.com (diunduh tanggal 12 mei 2011)
  4. ^ a b c d e f www.scribd.com (diunduh tanggal 12 Mei 20011)
  5. ^ a b forum.cekinfo.com (diunduh tanggal 18 Mei 20110
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yoghurt&oldid=829947"