Yakitori

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yakitori kang lagi dibakar

Yakitori[1] (basa Jepang: やきとり) iku saté khas saka Jepang kang migunakaké daging pitik. Irisan daging, kulit, ati, jantung, lan rempela kang dikethok cilik-cilik saukuran saemploka pisan, disunduki nganggo sunduk pring, banjur dibakar ing sadhuwuring areng utawa gas.[2]

Sasunduké Yakitori umumé mung sajinis bagéyan pitik, kayadéné sasunduké Yakitori kang isiné 3 nganti tekan 5 irisan daging pitik ora tau dicampur karo potongan ati utawa jantung. Minangka variasi, uga ana Yakitoriya kang nyampuraké onclang kang dikethok rada gedhé lan jamur shiitake sajroning sundukan Yakitori. Uga ana Yakitori kang arupa manuk gréja (Passer montanus) utawa manuk liyané kang isih wutuh tanpa dikethok-kethok.

Réstoran kang mung dodol Yakitori iku diarani Yakitoriya (Tukang Yakitori). Izakaya (bar/restoran khas Jepang) uga akèh kang ngadol Yakitori.

Ana Yakitori kang ora dibumboni lan ora diwènèhi saus nanging mung didhahar kanthi ditawuri uyah, nanging padatan Yakitori kang wis dibakar dicelupaké sajroning saus (basa Jepang: tare) kang digawé saka kecap asin, mirin, arak, lan gula mula Yakitori rasané dadi legi semu asin.[3] Saus biyasané dicakaké ing sundukan daging kang ditusuk lan dibakar nganti mateng tenanan.

  • hatsu (ハツ) utawa kokoro (こころ), jantung pitik
  • rebā (レバー), ati
  • sunagimo (砂肝), utawa zuri (ずり) rempela pitik
  • tsukune (つくね), bakso daging pitik
  • (tori)kawa ((とり)かわ) kulit pitik, dibakar nganti dadi kemrenyes
  • tebasaki (手羽先), suwiwi pitik
  • bonjiri (ぼんじり), brutu
  • shiro (シロ), usus pitik
  • nankotsu (なんこつ), balung nom pitik
  • toriniku, sakabehing daging putih ing sundukan

Serba-serbi[sunting | sunting sumber]

  • Ing kutha Hakodate lan Muroran, Prefektur Hokkaido, kang diarani Yakitori iku dudu saté kang digawé saka daging pitik, nanging saka daging babi. Ing kutha Muroran, Yakitori jinis Negima ora nganggo onclang, nanging bawang bombay, lan didhahar bebarengan karo mustard.
  • Ing kutha Bibai, tengahing Prefektur Hokkaido, Yakitori migunakaké daging pitik nanging ora dicelupaké menyang saus lan mung dibumboni karo uyah. Sasunduké Yakitori iku uga bisa cinampurané daging pitik, kulit, lan balung nom kang diarani Motsu.
  • Kutha Imabari ing Prefektur Ehime, iku kutha kang cacahé tukang Yakitori nomer loro paling akéh ing Jepang. Yakitori ing kutha Imabari ora dibakar sadhuwuring areng utawa gas, nanging ing sadhuwuring hot plate (Teppan).

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
  1. ^ (en)japan-guide.com Yakitori
  2. ^ (en)japanesefood.about.com Yakitori Negima
  3. ^ (en)bento.com Yakitori (grilled chicken)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yakitori&oldid=832180"