Tèru tèru bozu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tèru tèru bozu.

Tèru tèru bozu (basa Jepang: 照る照る坊主、てるてる坊主) yaiku bonéka tradhisional saka Jepang kang digawé saka kertas utawa kain putih kang digantung ing pinggir jendhéla nggunakaké bolah. Yèn dideleng saka wujudé, boné ka kasebut kaya bonéka sétan kang digawé nalika Halloween. Bonéka iki uga minangka jimat kang diyakini nduwèni kekuwatan isa ngendhekaké udan. Ing basa Jepang, tèru iku kagolong tembung kriya kang tegesé cerah utawa pepadhang, lan bozu tegesé biksu, utawa asring diarani sirah bothak.[1]

Tèru tèru bozu akèh lan misuwur ing Jaman Édo kang ana ing antarané warga urban,[2] ing kono bocah-bocah nggawé kanggo njaluk utawa sarana ndonga supaya cuacané cerah lan ndedonga (basa Indonésia:pendheta cuaca baik, cerahkan cuaca esok hari)."[2]

Miturut tradhisi, yèn hawané dadi padhang bonéka mau digambari mripat, dijangkepi sajèn arupa saké suci (??) kang di suguhaké marang bonéka-bonéka kasebut lan dikéntérké ing kali. Saiki bocah cilik nggawé tèru-tèru-bozu saka kertas tisu utawa kapas lan bolah, banjur digantung ing jendela, yèn anggoné nggantung kewalik tegesé ndedonga njaluk udan.

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ O-Lex Japanese–English Dictionary, Obunsha, 2008. pp. 1681—2.
  2. ^ a b "Weather Watching and Emperorship", by Noboru Miyata. In Current Anthropology, Vol. 28, No. 4, Supplement: An Anthropological Profile of Japan. (Aug. - Oct., 1987), pp. S13-S18. Provided by JSTOR.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tèru_tèru_bozu&oldid=834022"