Bolah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bolah

Bolah (basa Indonésia:Benang) iku sawijiné serat kang dawa, dipigunakaké kanggo nggawé kain, kanggo njait, crochering, knitting utawa rajutan, kanggo nenun, lan nggawé tali.[1] Bolah digawé saka fiber sintètik utawa bahan kang alami.[1] Bolah digawé saka warni-warni fiber alami kayata wol, alpaca, wol Angora, katun, sutra, pring, hemp, lan soy.[1] Bolah ana uga kang digawé saka wulu onta, yak, possum, kucing, kirik, asu alas, kelinci, kebo, lan wulu kalkun.[1] Bolah kang didol biyasané digawé saka fiber sintètik utawa campuran saka fiber sintétik utawa alami.[1].

Jinis-jinis bolah[sunting | sunting sumber]

  • Bolah kanggo jait:
Bolah Jait

1.Bolah jait yaiku bolah kang dipigunakaké kanggo jait.[2] Alus kasaré bolah ditamtukaké miturut nomer bolah.[2] Saya dhuwur nomer bolah tansaya alus bolah kasebut.[2] Tuladhané bolah jait no. 60 luwih alus saka bolah no. 50 dan no. 40.[2]

  • Bolah kanggo mernani busana:

1. Bolah mouline yaiku bolah kang duwé manéka werna disering/dipilin dadi siji saéngga bolah mouline uga kasebut bolah pelangi.[2] Bolah iki digunakaké kanggo mernani busana utawa kain.[2]

2. Bolah melange (bolah serabut campur) yaiku bolah sing nduwéni manéka werna sing digawé karo cara dipintal.[2] Digunakaké kanggo mernani busana.[2]

3. Bolah yaspis yaiku bolah kang dipilin saka rong bolah sing durung dipilin saéngga wujudé kaya siji bolah bunder.[2] Digunakaké kanggo mernani busana.[2]

  • Bolah kanggo rajutan => bolah wol yaiku bolah sing ana wuluné amarga digawé saka wulu domba sing dipintal.[3]
  • Bolah mligi Kanggo mernani busana

1. Bolah logam yaiku bolah sing digawé saka logam sing dilapisi plastik utawa sawaliké plastik sing dilapisi logam.[3] Wjudé bolah kilong-kilong, ana rong werna yaiku bolah werna perak lan bolah werna emas.[3] Biasané bolah werna emas digunakaké kanggo mernani busana pengantèn utawa bedcover(spéi kandel) lan kanggo bahan tenunan, kayadéné tenun songkèt.[3]

2. Bolah karet yaiku bolah kang bahané saka karet kang wis diproses vulkanisasi.[3]

Jinis bolah kanggo nggawé kaos[sunting | sunting sumber]

  • Bolah 208

Biyasané dianggo yen kepengin nggawé kaos kang kandele kurang luwih 180 nganti 220 gram/ meter persegi kanggo jinis rajutan single knitt.[4]

  • Bolah 245

Benang kang kanggo nggawé kaos kang kandelé 170 nganti 210 gram/ meter persegi kanggo jinis rajutan single knitt.[4]

  • Bolah 30S

Bolah kanggo nggawé kaos kang gramasi bahan kaos antarané 140 nganti 160 gram/ meter persegi kanggo jinis rajutan single knitt utawa gramasi 210 nganti 230 gram/ meter persegi kanggo rajutan double knitt.[4]

Bolah wol[sunting | sunting sumber]

Gambar Bolah Wol

Bolah wol yaiku bolah kang biyasané digunakaké kanggo ngrajut.[5] Ngrajut kalebu saka tradhisi Eropa.[5] Asil rajutan biyasané arupa sweater, bonéka, syal, topi, bedcover, blazer lan liya-liyané.[5]Ing Indonésia bolah wol biyasané kanggo nggawé kristik, sulaman,lan kembang-kembangan.[5]

Bolah Sutra[sunting | sunting sumber]

Bolah Sutra yaiku bolah kang digawé saka serat kepompong uler sutra.[6]

Chatetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)[Kadolph, Sara J.Textiles, 10th edition, Pearson/Prentice-Hall, 2007, ISBN 0-13-118769-4, halaman 203]
  2. ^ a b c d e f g h i j (id)http://akimee.com/jenis-jenis-benang-menjahit-artikel-195.html (diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
  3. ^ a b c d e (id)http://anneahira.com/benang-jahit.htm (diundhuh tanggal 9 Agustus 2011)
  4. ^ a b c (id)andalasclothing.com(diundhuh tanggal 13 Juni 2011)
  5. ^ a b c d (id)ebahana.com(diundhuh tanggal 13 Juni 2011)
  6. ^ (id)http://bahasa.cs.ui.ac.id/kbbi/kbbi.php?keyword=jahit&varbidang=all&vardialek=all&varragam=all&varkelas=all&submit=tabel (diundhuh tanggal 18 Agustus 2011)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bolah&oldid=830431"