Kalkun

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kalkun
Temporal range: Early Miocene to Recent
Wild Turkey, Meleagris gallopavo
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Galliformes
kulawarga: Phasianidae
Gray, 1840
Subkulawarga: Meleagridinae
Genus: Meleagris
Linnaeus, 1758
Species

M. gallopavo
M. ocellata


Kalkun utawa kang biasané diarani pitik kalkun yaiku sesebutan kanggo rong golongan manuk saka kulawarga Galliformes genus Meleagris. Kalkun wadon wujudé cilik lan dhuweni werna wulu kurang apik dibandingke karo kalkun lanang. Sakjroning ana ing alam sakubengé, kalkun gampang lan misuwur saka suwiwiné kang dawané nganthi 1,5-1,8 meter. Jinising kalkun saka Amérika Lor kaebut M. gallopavo lan kalkun saka Amérika Tengah kasebut M. ocellata. kalkun kang dadi sato kéwan kanggo di jupuk dagingé kagolong ing kulawarga spesies M. gallopavo kang misuwur karan jeneng kalkun alasan (Wild Turkey). Kulawarga spesies M. ocellata yaiku kasil kekawinan saka suku Maya. Sakjroning pakembangan jaman kalkun-kalun sato kéwan lan dijupuk dagingé asalé saka kalkun suku Maya.Semana uga kalkun suku maya nduweni kapinteran lan luwih nurut tinimbang kalkun alsan saka Amérika Lor.Kalkun alasan yaiku dadi kéwan ajakan (buruan) ing Amérika Lor, lan ora kaya kalkun negri, kalkuné luwih gesit lan pinter mabur.

Dasanama kalkun[sunting | sunting sumber]

Kalkun Lanang

Sepisanan kalkun ditemukake an ing tlatah Amérika, ing wong orang Eropa salah ngenali kanggo manuk Afrika Numida meleagris lan misuwur karann jeneng "pitik turki" Karana dikirim saka Eropa Tengah ngelewatiTurki. Ing basa Inggris, kalkun misuwur karan jeneng "Turkey" nganti srepéné . Kalkun kagolong genus Meleagrising basa basa Yunani kang artiné "unggas saka Guinea".

Kalkun yaiku salah siji ejaan saka basa Indonésia kanggo basa Belanda "kalkoen" kang dijupuk saka jeneng kutha Kalikut ing India.Lan pitik Belanda] nduweni sesebutan utawa jeneng basa Melayu kanggo kalkun. ing basa Denmark lan Norwegia, kalkun uga kasebut karan jeneng kalkun, utawa kalkon (basa Swedia), Kalkuun (basa Jerman hilir), kalkkuna (basa Finlandia), lan kalakuna ing basa Papiamento.

Kekawinan[sunting | sunting sumber]

Kalkun ndhuweni kapinteran kang aneh ing nglakoni kekawinan. Semana uga ora nan kalkun lanang, kalkun wadon bisa ngasilake endhog kang norman lan bisa nètes. Anak kalkun kang isih cilik lan lara-laranan bisa dadi ciri kalkun lanang.Kahanan kaya mengkene ana ing kulawara kalkun bisa nganggu inkubasi endhog ing kandhang.[1].

Fosil kalkun[sunting | sunting sumber]

Sak banjuré jinis-jinis kalkun saiki wis jarang (langka/punah).Kulawarga Meleagridinae asalé saka jaman Miosen lan nduweni katurunan genus Rhegminornis (jaman Miosen awal) lan Proagriocharis (jaman Miosen akhir/Pliosen awal). Fosil kalkun kang genusé ora bisa dijelentrehake tapi memper karo Meleagris lan di awalé saka jaman Miosen akhir.

Daptar kalkun kang ditemukake saka fosilé:

  • Meleagris sp. (jaman Pliosen awal)
  • Meleagris leopoldi (jaman Pliosen akir)
  • Meleagris progenes (jaman Pliosen akir)
  • Meleagris sp. (jaman Pliosen akir)
  • Meleagris anza (jaman Pleistosen awal)
  • Meleagris californica (jaman Pleistosen akir)
  • Meleagris crassipes (jaman Pleistosen akir)

Daptar pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Olson, Storrs L. (1985): Section VIII.H.4.d. Meleagridinae. In: Farner, D.S.; King, J.R. & Parkes, Kenneth C. (eds.): Avian Biology 8: 118-119. Academic Press, New York.


Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Kalkun ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kalkun&oldid=879174"