Siamang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Siamang
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Primates
kulawarga: Hylobatidae
Genus: Symphalangus
Gloger, 1841
Species: S. syndactylus
Jeneng binomial
Symphalangus syndactylus
(Raffles, 1821)

Siamang yaiku kethèk utawa kera kang nduwéni lengen kang dawa. Siamang urip ing wit-witan. [1] Siamang bisa mencolot lan ménèk wit-witan kanthi lincah saengga ora ana predhator kang bisa nyekel lan mangan siamang.[1] Siamang kalebu spesies kang terancam punah awit deforestasi habitaté kang cepet.[1] Siamang ora nduwé buntut lan nduwéni postur awak kang kurang tegap.[2] Siamang nduwéni perkembangan otak kang apik.[2] Siamang wernané ireng coklat rada abang. Kethèk iki nduwéni anyaman ing antarané driji kang nomer loro lan nomer telu.[2]

Pakanan[sunting | sunting sumber]

Siamang kalebu kéwan omnivora.[2] Kurang luwih 75 % pakanané siamang yaiku woh-wohan, saliyané iku godhong, kembang, wiji-wijian, lan kulit kayu.[2] Siamang uga mangan srangga, monggo, endhog manuk, manuk kang ukurane cilik. [2] Siamang kalebu kéwan kang wedi banyu.[2] Siamang bakal nyelupaké sikilé ing banyu lan ngosok-nggosokaké tangan ing godhong kang teles lan ngisep banyu ing wulu sikilé.[2] Banyu kang sisesep iki mau dadi banyu ngombene siamang.[2]

Reproduksi[sunting | sunting sumber]

Siamang bisa manak nalika umuré 5-7 taun.[1] Siamang betina bakal nglairaké anak kang wis ana ing njero weteng kurang luwih 8 sasi.[1] Siamang kang lagi waé lair nduwéni rambut kang luwih sithik tinimbang siamang kang diwasa.[1] Déné aboté siamang kang lagi lair kurang luwih 6 ons.[1] Induk siamang bakal ngingoni siamang kang isih cilik.[1] Anak siamang bakal némplék ing wetengé ibuné supaya anget.[1] Anak siamang disapih nalika umure wis setaun.[1] Anak siamang urip bareng karo ibuné kurang luwih nganti 5-7 taun.[1]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (en)All About Gibbons enchantedlearning.com(dipunundhuh tanggal 5 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)Siamang honoluluzoo.org.com(dipunundhuh tanggal 5 Juni 2011)
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siamang&oldid=830238"