Rhinoderma darwinii

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Rhinoderma darwinii
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Amphibia
ordo: Anura
kulawarga: Rhinodermatidae
Genus: Rhinoderma
Species: R. darwinii
Jeneng binomial
Rhinoderma darwinii
(Duméril & Bibron, 1841)

Rhinoderma darwinii yaiku kodhok kang urip ing ilinan kali ing alas Argentina lan Chili.[1] Jeneng kodhok jinis iki kang wiwitan dideskripsekake dening zoologi Prancis kang jenenge André Marie Constant Dumérilldan asistene Gabriel Bibron.[2]

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Kodhok iki umume warnane coklat utawa ijo kathi ukuran 2,5-3,5 cm.[2] Sikil ngarep kang ora duwe selaput, nanging biyasane ana ing bageyan driji-driji sikil ing sikil mburine.[2] Umume kodhok iki mangan serangga lan arthropoda liyane.[2] Kodhok Darwin ora mung mburu, nanging uga kudu delik saka pamangsa kang kepengin mangan dheweke.[2] Salah siji teknik kang paling kerep digunakake kanggo ngindari pamburu yaiku kamuflase utawa menyamar. Kaya kang ana ing tengah lemah katon kaya godhong mati nganti predator mau lunga.[2]

Kodhok Darwin cukup teratur katon nganti sekitar taun 1978, nanging ora katon maneh lan kabeh mau katon wis ilang, lan saiki menawa spesies mau wis punah.[3] Spesies iki, kang urip ing gegodhongan kang ana ing alas, duweni metode kang ora biyasa ngopeni anak-anake. Kodhok lanange jupuk [[endhog] saka sarang ing vokale kantung panggonane netesake dadi ceblong sawise sekitar wolung dina.[2] Nalika mulai ngrasakake ceblong kang lagi netas, kodhok lanang nggawa ing kali lan ngeculake kodhok enom lan padha ngrampungake metamorfosise.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en) Crump, M.L. (2003). Grzimek's Animal Life Encyclopedia, 2nd ed., Vol. 6 Amphibians, Gale, page. 175
  2. ^ a b c d e f g h (en) Duellman, W.E., ed. (1999). Patterns of Distribution of Amphibians: A Global Perspective, 325, The Johns Hopkins University Press. Page 156-209
  3. ^ (en) Duméril, A.M.C. and G. Bibron (1841). Erpétologie Générale; ou, Histoire Naturelle Complète des Reptiles, Librairie Encyclopédique de Roret, page. 659

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.