Rèk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Korèk api

Rèk utawa erèk (Basa Indonésia: korek), yaiku piranti kanggo ngasilakè geni kang bisa dikendalikake.[1] Rèk didol ing toko-toko kanthi wadhah kothak-kothak cilik kang isiné rèk.[1] Korek geni (ing sawetara panggonan diarani rèk jrès), kasusun saka kayu kang dadi gagangé lan salah siji pucuké ditutup karo bahan yaiku fosfor.[1] Fosfor iki bakal ngasilaké geni awit kena gésékan karo bagéyan kang digawé khusus ing rèk, bagéyan iki manggon ing sisih kiwa tengené kerdhus rèk. [1]Sanajan ana uga bagéyan rèk kang kena uga diuripké nganggo parmukaan kasar.[1] Rèk kang nggunakakè cuwèran kayata naphtha utawa butana diarani korek api gas.[1] Bangsa Tiongkok wiwit taun 577 wis nggawe rèk sederhana kang digawé saka kayu kang ngandhut belerang.[1] Rèk modern kang sepisanan ditemokake taun 1805.[1] Déné kang nemokaké yaiku K. Chancel, asisten Profesor L. J. Thénard ing Paris.[1] Endhas rèk digawe saka campuran potasium klorat, belerang, gula lan karet.[1] Rèk iki diuripké kanthi cara nyelupaké ing jero botol asbes kang isiné asam sulfat.[1] Rèk iki kagolong barang kang larang regané nalika iku.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Rèk kang diuripké kanthi digesek, ditemokaké déning kimiawan Inggris John Walker nalika taun 1827.[2] Penemuan iki ditemokaké Robert Boyle taun 1680-an kanthi campuran fosfor lan belerang, ananging usaha wektu iku durung misuwur.[2] Walker nemokaké campuran antimon (III) sulfida, potasium klorat, natural gum, lan pati.[2] Campuran iki bisa diuripké kanthi cara nggesékaké ing bagéyan kang kasar.[2]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l (id)chem-is-try.org(dipunundhuh tanggal 24 Juni 2011)
  2. ^ a b c d (id)lintasberita.com(dipunundhuh tangga; 24 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Rèk&oldid=830697"