Pura Besakih

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pura Besakih

Pura Besakih yaiku pura kang dumunung ing desa Besakih, Rendang, Karangasem, sisih kidul-kulon Gunung Agung kurang luwih 44 kilometer saka Amlapura lan 62 kilometer saka Denpasar. [1] Ing komplek Pura Besakih ana 1 pura Pusat (Pura Penataran Agung Besakih) lan 18 Pura Pendamping (1 Pura Basukian lan 17 Pura liyane).[2]
Pura iki wiwitane digawe ing sawijining desa suci jenenge Hulundang Basukih, saiki kang diarani Desa Besakih.[1] Jeneng Besakih dijupuk saka tembung "Basuki" utawa ing naskah kuno ditulis Basukir utawa Basukih. Tembung Basuki dhewe dijupuk saka tembung Sanskerta "Wasuki" kang tegese wong kang nylametake.Yen miturut mitologi Samudramanthana dijlentrehake bilih Basuki iku jeneng naga kang mlungkeri Gunung Mandara.
Crita kuno nyeritakake bilih Pura Besakih diadhegake dening Rsi Markandya lan wadya balane nalika abad kaping 11. Wektu semana Rsi Markandya arep lunga tumuju Gunung Agung saprelu ngadhegake papan pesanggrahan, nanging nalika nggarap papan iku wadyabalane akeh kang mati jalaran memala. Kanggo nylametake wadyabalane, Rsi Markandya nggawe papan kanggo muja Sang Hyang Widhi minangka juru slamet. Papan iku diarani "Sanggar Basuki"

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 8°20′31″N 115°30′00″E / -8.342°S 115.50°E / --8.342; 115.50

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]



Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pura_Besakih&oldid=831709"