Prenjak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Perenjak
Orthotomus sutorius
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Passeriformes
Suku

Cisticolidae
Sylviidae

Prenjak utawa ciblek yaiku arane sagolongan manuk cilik kang lincah lan akeh ocehe. Biyen, kewan iki kagolong ing sijining suku (familia) yaiku Sylviidae, nanging banjur kapecah dadi Sylviidae dan Cisticolidae.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Manuk iki nduweni ukuran cilik, kuru aking lan buntut dawa. Dawane saka cucuk tekan buntut watara 10-15 cm, senajan ana akng luwih saka 25 cm. Akeh-akehe nduweni wulu semu kuning, ijo zaitun, semu soklat ing geger, lan wetenge semu putih utawa semu kuning.

Manuk iki nduweni suwara ocehan kang sero lan bening kepara uga dumadakan lan rame. Pira-pira jinis ngoceh sero nalika nembe teka kanggo tetenger tekane, sinambi mencok ing pathok, rencek, togor listrik lan liyane.

Pakulinan[sunting | sunting sumber]

Prenjak nyenengi papar kang tenggar, kayadene sawah, tegalan, kebon, pomahan, rawa lan pinggiran alas. Pakane rupa uler, walang, kinjeng lan srangga cilik liyane kang ndhelik ing wit-witan. Umume prenjak sesaba kanthi pasangan utawa karo anake kang urung diwasa.

Umume prenjak gawe susuh ing tetanduran cendhek, grumbul uataw alang-alang. Kadhangkala susuhe dititpi endhog denik manuk wikwik kelabu (Cacomantis merulinus) lan kang sakjenis kang nduweni sifat parasit.

Jinis-jinise[sunting | sunting sumber]

Suku Cisticolidae

Suku Sylviidae

Bahan bacaan[sunting | sunting sumber]

  • MacKinnon, J. 1993. Panduan lapangan pengenalan Burung-burung di Jawa dan Bali. Gadjah Mada University Press. Jogyakarta. ISBN 979-420-150-2
  • MacKinnon, J., K. Phillipps, and B. van Balen. 2000. Burung-burung di Sumatera, Jawa, Bali dan Kalimantan. LIPI dan BirdLife IP. Bogor. ISBN 979-579-013-7
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prenjak&oldid=834469"