Planèt cilik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Pluto artistimpression.gif
Gambar seniman:Pluto kaliyan satelitipun Charon ing sakngajengipun. Pluto kaanggep planet sampun 76 taun, nanging lajeng dipunklasifikasi kalebet ing planet cilik ing taun 2006.

Planet cilik utawi Planet alit (basa Inggris: dwarf planet, basa Indonesia: planet katai utawi planet kerdil) punika sebatan kanggé benda-benda langit ing Tata Surya ingkang mèmper kaliyan ciri-ciri:

  • ngorbit ngililingi srengéngé
  • nggadhahi massa ingkang cekap kanggé nggadhahi gravitasi piyambak supados saged ngatasi tekanan rigid body saéngga benda angkasa kasebat nggadhahi wangun ekuilibrium hidrostatik (wangunipun méh bunder)
  • dèrèng "ngresikaken lingkungan" (clearing the neighborhood; ngosongaken orbit supados mboten dipunpangèni benda-benda angkasa ingkang ukuranipun cekap ageng sanèsipun kejawi satelitipun piyambak) ing dhaérah sekitar orbitipun
  • mboten arupi satelit satunggiling planet utawi benda angkasa nonbintang sanèsipun

Kategori "planet cilik" puniki dipunciptaaken ing pepanggihan Persatuan Astronomi Internasional tanggal 24 Agustus 2006. Adhedhasar dhefinisi puniki, Pluto kedah malèh statusipun saking planet dados planet alit amargi Pluto dèrèng ngosongaken dhaerah ing sekitar orbitipun (Sabuk Kuiper).

Dhaftar planet alit[sunting | sunting sumber]

Ing ngandhap punika dhaftar benda angkasa ingkang sampun kaparingi status "planet alit" déning IAU[1]:

Nama Kategori Dhiameter Massa
Pluto Plutino 2306±20 km ~1,305 × 1022 kg
Eris Piringan tersebar 2400 km ± 100 km mboten dipunmangertos
Ceres Asteroid 975×909 km 9,5 × 1020 kg

Mangga ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "IAU 2006 General Assembly: Result of the IAU Resolution votes". http://www.iau2006.org/mirror/www.iau.org/iau0603/index.html.


Tata Surya
8planet.jpg
Planet: Merkurius | Venus | Bumi | Mars | Yupiter | Saturnus | Uranus | Neptunus
Planet cilik: Ceres | Pluto | Eris
Liyane: Srengéngé | Satelit | Asteroid | Komet | Sabuk kuiper | Awan oort

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Planèt_cilik&oldid=820002"