Perang Salib Kaloro

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Perang Salib Kaloro
Bagéan saka Perang Salib
Asia minor 1140.jpg
Peta taun 1140 sing nuduhaké tibané Edessa ing sebelah tengen peta, sing minangka sebab kadadeyané Perang Salib Kaloro.
Tanggal 1145-1149
Papan Semenanjung Iberia, Timur Dekat (Anatolia, Levant, Palestina), Mesir
Asil Gagale ngedekaké maneh Edessa. Kadadeyané paprangan antarané negara-negara Tentara Salib lan kekaisaran Muslim. Lisboa kalah saka Portugis, Tibané Murabitun, lan bangkite Muwahidun. Traktat perdamaian antarane Kekaisaran Bizantium lan Seljuk. Kadadeyané kategangan antarané Kekaisaran Bizantium lan Tentara Salib. Wiwité serangan Tentara Salib ing Mesir.
Owah-owahan wilayah Lisboa direbut dening Portugal; saliyané kuwi status quo ante bellum
Pihak sing kalibat
Tentara Salib Muslim
Komandhan
Armoiries de Jérusalem.svg Melisende dari Yerusalem
Armoiries de Jérusalem.svg Baldwin III dari Yerusalem
Armoiries Tripoli.svg Raymond II
Armoiries Bohémond d'Antioche.svg Raymond dari Poitiers
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Manuel I Komnenos
Armoiries Héthoumides.svg Thoros II
PortugueseFlag1143.svg Afonso I dari Portugal
Castile Arms.svg Alfonso VII dari León
Holy Roman Empire Arms-single head.svg Conrad III dari Jerman
Steiermark Wappen.svg Ottokar III dari Styria
France Ancient.svg Louis VII dari Perancis
Blason Nord-Pas-De-Calais.svg Thierry dari Elsas
Henry II Arms.svg Stephen dari Inggris
Blason duche fr Normandie.svg Geoffrey V
Mesud I
Aragon-Sicily Arms.svg Roger II
Flag of Almohad Dynasty.svg Tashfin bin Alibr
Flag of Almohad Dynasty.svg Ibrahim bin Tashfin
Flag of Almohad Dynasty.svg Ishaq bin Ali
Flag of Almohad Dynasty.svg Abdul Mu'min
Flag of Jihad.svg Imad ad-Din Zengi
Flag of Jihad.svg Saif ad-Din Ghazi I
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Al-Muqtafi
Fatimid flag.svg Al-Hafiz
Kakuwatan
Jerman: 20.000 tentara[1]
Perancis: 15.000 tentara[2]

Perang Salib Kaloro (11451149) yaiku perang salib loro sing digawé saka Eropah. Perang iki kadadéyan amarga kalahé County Edessa ing taun sadurungé. Edessa yaiku negara tentara salib sing kapisan didekné sasuwené Perang Salib Kapisan (10951099), lan uga negara sing kapisan kalah. Perang Salib Kaloro diumumaké dening Paus Eugenius III, lan minangka Perang Salib kapisan sing dipimpin dening raja-raja Eropah, kayata Louis VII saka Perancis lan Conrad III saka Jerman, kanthi bantuan saka bangsawan-bangsawan Eropah penting liyané. Pasukan-pasukan kaloro raja kasebut gerak nyeberangi Eropah kanthi kapisah lan sithik kalangan dening kaisar Romawi Etan, Manuel I Comnenus. Sawisé nglewati Bizantium lan mlebu ing Anatolia, pasukan-pasukan kaloro raja kasebut dikalahaké dening tentara Seljuk. Louis, Conrad, lan sisa saka pasukané wes kasil tekan Yerusalem lan ngirim serangan sing "salah" ing Damaskus ing taun 1148. Perang Salib ing Etan entuk kamenangan. Gagalé iki nyurung babagan tibané kutha Yerusalem lan Perang Salib Katelu ing abad ka-12.

Tentara salib sing bisa entuk kamenangan yaiku gabungan tentara salib Flandria, Frisia, Normandia, Inggris, Skotlandia, lan Jerman Panjenengané numpak kapal pinuju Tanah Suci. Ing tengah perjalanan, tentara kasebut mandek lan mbiyantu bangsa Portugis ngrebut Lisboa taun 1147. Saliyane kuwi, Perang Salib Lor dikobarké munangka upaya kanggo ngubah wong-wong sing nganut paganisme dadi iman karo Kristen, lan panjenengané kudu berjuang sasuwené pirang-pirang abad.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Sawisé lekas Perang Salib Kapisan lan Perang Salib 1101, ana telu negara tentara salib sing didekné ing étan, yaiku Kerajaan Yerusalem, Kepangeranan Antiokhia, lan County Edessa. County Tripoli didekné ing taun 1109. Edessa yaiku negara sing kanthi geografis mapan paling lor saka papat negara iki, lan uga minangka negara sing paling ringkih lan mung nduwé sithik penduduk. Pramila saka kuwi , daerah iki kerep diserang dening negara-negara Muslim kayata Ortoqid, Danishmend, lan Seljuk. Baldwin II lan Joscelin saka Courtenay ditangkap amarga kalahé penjenengané ing Paprangan Harran taun 1104. Baldwin lan Joscelin ditangkep kaping pindone ing taun 1122, lan sanadyan Edessa bali aman sawisé Paprangan Azaz ing taun 1125, Joscelin tilar donya ing paprangan taun 1131. Paneruse, Joscelin II, kapeksa sekutu karo kekaisaran Romawi Etan, ananging, ing taun 1143, Kaisar Romawi Etan, John II Comnenus lan Raja Yerusalem Fulk saka Anjou, tilar donya. Joscelin uga padu karo Count Tripoli lan Pangeran Antiokhia, saingga Edessa ora nduweni sekutu sing kuat.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ J. Norwhich, Byzantium: The Decline and Fall, 94
  2. ^ J. Norwhich, Byzantium: The Decline and Fall, 95

Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Baldwin, M. W. (1969). The first hundred years. Madison, WI: University of Wisconsin Press.
  • Barraclough, Geoffrey (1984). The Origins of Modern Germany. New York: W. W. Norton & Company. pp. 481. ISBN 0-393-30153-2.
  • Brundage, James (1962). The Crusades: A Documentary History. Milwaukee, WI: Marquette University Press.
  • Christiansen, Eric (1997). The Northern Crusades. London: Penguin Books. pp. 287. ISBN 0-14-026653-4.
  • Davies, Norman (1996). Europe: A History. Oxford: Oxford University Press. pp. 1365. ISBN 0-06-097468-0.
  • Herrmann, Joachim (1970). Die Slawen in Deutschland. Berlin: Akademie-Verlag GmbH. pp. 530.
  • Norwich, John Julius (1995). Byzantium: the Decline and Fall. Viking. ISBN 9780670823772.
  • Riley-Smith, Jonathan (1991). Atlas of the Crusades. New York: Facts on File.
  • Riley-Smith, Jonathan (2005). The Crusades: A Short History (Second ed.). New Haven, CT: Yale University Press. ISBN 0-300-10128-7.
  • Runciman, Steven (1952; repr. Folio Society, 1994). A History of the Crusades, vol. II: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East, 1100–1187. Cambridge University Press.
  • Tyerman, Christopher (2006). God's War: A New History of the Crusades. Cambridge: Belknap Press of Harvard University Press. ISBN 0-674-02387-0.
  • William of Tyre; Babcock, E. A.; Krey, A. C. (1943). A History of Deeds Done Beyond the Sea. Columbia University Press. OCLC 310995.

Wacanan lanjut[sunting | sunting sumber]

Primer
  • Anonim. De expugniatione Lyxbonensi. The Conquest of Lisbon. Disunting dan diterjemahkan oleh Charles Wendell David. Columbia University Press, 1936.
  • Odo dari Deuil. De profectione Ludovici VII in orientem. Disunting dan diterjemahkan oleh Virginia Gingerick Berry. Columbia University Press, 1948.
  • Otto dari Freising. Gesta Friderici I Imperatoris. The Deeds of Frederick Barbarossa. Disunting dan diterjemahkan olehCharles Christopher Mierow. Columbia University Press, 1953.
  • The Damascus Chronicle of the Crusaders, extracted and translated from the Chronicle of Ibn al-Qalanisi. Disunting dan diterjemahkan oleh H. A. R. Gibb. London, 1932.
  • William dari Tirus. A History of Deeds Done Beyond the Sea. Disunting dan diterjemahkan oleh E. A. Babcock and A. C. Krey. Columbia University Press, 1943.
  • O City of Byzantium, Annals of Niketas Choniatēs, diterj. Harry J. Magoulias. Wayne State University Press, 1984.
  • John Cinnamus, Deeds of John and Manuel Comnenus, trans. Charles M. Brand. Columbia University Press, 1976.
Sekunder
  • Gervers, Michael, ed. The Second Crusade and the Cistercians. St. Martin's Press, 1992.
  • Phillips, Jonathan, and Martin Hoch, eds. The Second Crusade: Scope and Consequences. Manchester University Press, 2001.
  • Phillips, Jonathan (2007). The Second Crusade: Extending the Frontiers of Christendom. Yale University Press.
  • Setton, Kenneth, ed. A History of the Crusades, vol. I. University of Pennsylvania Press, 1958 (tersedia daring).
  • Villegas-Aristizábal, Lucas, "Anglo-Norman involvement in the conquest of Tortosa and Settlement of Tortosa, 1148–1180", Crusades, 8, Aldeshot, 2009, pp. 65–129.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]