Perang Korea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Perang Korea
Bagéan saka Perang Dingin
Marinir AS nyerbu pesisir ing Incheon.
Marinir AS nyerbu pesisir ing Incheon.
Tanggal 25 Juni 1950 nganti gencatan senjata 27 Juli 1953. Amarga durung ana prajanjian perdamaian, sacara tèknis konflik iki isih terus nganti saiki.
Papan Semenanjung Korea
Asil Gencatan senjata; digawéné Zona Demiliterisasi Korea
Casus belli Invasi Korea Lor menyang Korea Kidul
Pihak sing kalibat
Flag of Perserikatan Bangsa-Bangsa PBB:

Flag of Korea Selatan Korea Selatan
Flag of Australia Australia
Flag of Belgium Belgia
Flag of Kanada Kanada
Flag of Kolombia Kolombia
Flag of Ethiopia Ethiopia
Flag of Prancis Perancis
Flag of Yunani Yunani
Flag of Belanda Belanda
Flag of Selandia Baru Selandia Baru
Flag of the Philippines Filipina
Flag of Afrika Kidul Afrika Selatan
Flag of Thailand Thailand
Flag of Turki Turki
Flag of the United Kingdom Britania Raya
Flag of the United States Amerika Serikat

Negara komunis:

Flag of Korea Utara Korea Utara Templat:Country data Korea Utara
Cithakan:Bendera cina
Bendera Uni Soviet Uni Soviet

Komandhan
Flag of Korea Selatan Syngman Rhee
Flag of Korea Selatan Chung Il Kwon
Flag of the United States Douglas MacArthur
Flag of the United States Mark W. Clark
Flag of the United States Matthew Ridgway
Bendera Uni Soviet Josef Stalin
Flag of Korea Utara

Templat:Country data Korea Utara Kim Il-sung
Flag of Korea Utara Templat:Country data Korea Utara Choi Yong-kun
Flag of Korea Utara Templat:Country data Korea Utara Van Len
Flag of Korea Utara Templat:Country data Korea Utara Kim Chaek
Flag of the People's Republic of China Mao Zedong
Flag of the People's Republic of China Peng Dehuai

Kakuwatan
Korea Kidul: 590.911

Amérika Sarékat: 480.000
Britania Raya: 63.000[1]
Kanada: 26.791[2]
Australia: 17.000
Filipina: 7.000
Turki: 5.455[3]
Kolombia: 4.314
Walanda: 3.972
Prancis: 3.421[4]
Selandia Anyar: 1.389
Thailand: 1.294
Ethiopia: 1.271
Yunani: 1.263
Belgia: 900
Afrika Kidul: 826
Luksemburg: 44
Total: 941.356–1.139,518

Korea Lor: 260.000

RRC: 780.000
Uni Sovyèt: 26.000
Total: 1.066.000

Cacahé korban
Korban tiwas:
AS: 50.000
Korea Kidul: 673.000

Korban tatu:
AS: 103.000
Total: 1.271.244–1.818.410

Korban tiwas:
RRC: 145.000
Uni Sovyèt: 315

Korban tatu:
RRC: 260.000
Total: 1.858.000–3.822.000

Sipil tiwas utawa tatu (kabèh Korea) = yutanan
Goguryeo tomb mural.jpgSajarah Korea

Prasajarah
 Jaman Jeulmun
 Jaman Mumun
Gojoseon
 Jin
Proto Telu Krajan:
 Buyeo, Okjeo, Dongye
 Samhan: Ma, Byeon, Jin
Telu Krajan:
 Goguryeo
 Baekje
 Silla
 Gaya
Jaman Negara Lor-Kidul:
 Silla Manunggal
 Balhae
 Telu Krajan Akir:
 Taebong, Hubaekje
Goryeo
Joseon
Kakaisaran Han
Panjajahan Jepang
 Pamaréntahan Sauntara
Pamérangan Korea
Korea Lor, Korea Kidul
 Perang Korea

Portal Korea

Perang Korea (basa Korea: 한국전쟁), saka 25 Juni 1950 nganti 27 Juli 1953, iku sawijining konflik antarané Korea Lor lan Korea Kidul. Perang iki uga disebut "perang sing dimandhataké" (basa Inggris proxy war) antarané Amérika Sarékat lan sekutu PBB-né lan komunis Républik Rakyat Cina lan Uni Sovyèt (uga anggota PBB). Negara utama sing mélu perang yaiku Korea Lor lan Korea Kidul. Sekutu utama Korea Kidul klebu Amérika Sarékat, Kanada, Australia, lan Britania Raya, senajan akèh negara liya ngirimaké tentara ing sangisoré gendéra PBB.

Sekutu Korea Lor, kayadéné Républik Rakyat Tiongkok, nyawisaké kekuwatan militèr, sauntara Uni Sovyèt sing nyawisaké penasihat perang lan pilot montor mabur, lan uga gegaman, kanggo wadyabala Tiongkok lan Korea Lor. Ing Amérika Sarékat konflik iki diistilahaké minangka aksi polisional ing sangisoré gendéra PBB tinimbang sawijining perang, amarga kanggo ngilangaké kaperlon kongres ngumumaké perang.


Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ On This Day 29 August 1950 from The BBC
  2. ^ The Korean War at Veterans Affairs Canada
  3. ^ [1] at Korean-War.com
  4. ^ French Participation in the Korean War Embassy of France, Retrieved October 31, 2006

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Perang_Korea&oldid=829805"