Basa Koréa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Koréa
한국어, 조선말
Hangugeo, Chosŏnmal 
Hangugeo, Chosŏneo (Koréan) written in Hangul, Chosŏn'gŭl:
Hangugeo-Chosono.png
Dianggo ing: Koréa Kidul, Koréa Lor, Republik Rakyat Cina, Indonesia
Cacahing penutur: 78 yuta[1] 
Ranking: 17
Rumpun basa: basa isolat utawa Altaik (isih dadi pasulayan) 
Sistém panulisan: Eksklusif Hangul (Koréa Lor), campuran Hangul lan hanja (Koréa Kidul), utawa aksara Sirilik (arang dianggo ing Goryeomal
Status basa
Basa resmi ing: Bendera_Korea Utara Korea Utara


Bendera_Koréa Kidul Koréa Kidul
Yanbian (Bendera_Republik Rakyat Cina Republik Rakyat Cina)
Flag of the United States Amerika Serikat (minoritas lan bantuan)

Diatur déning: Koréa Kidul:
Institusi Nasional Basa Koréa
국립국어원

Koréa Lor:
Sahoe Kwahagwon Ŏhak Yŏnguso
사회과학원 어학연구소

Kodhe Basa
ISO 639-1: ko
ISO 639-2: kor
ISO 639-3: kor

Cithakan:Teks Koréa

Basa Koréa (한국어/조선말) iku basa sing paling akèh dianggo ing Koréa, lan dadi basa resmi Koréa Kidul lan Koréa Lor. Basa iki uga dituturaké sacara luas ing Yanbian ing Cina timur laut. Secara keseluruhan terdapat sekitar 78 yuta penutur basa Koréa ing saindhenging donya kalebu kelompok-kelompok gedhé ing Uni Sovyèt, AS, Kanada lan Jepang. Klasifikasi resmi basa Koréa isih durung disetujoni sacara universal, nanging dianggep déning akèh wong minangka basa isolat. Sawetara ahli basa nglebokaké jroning klompok basa Altaik. Basa Koréa uga akèh mèmper karo basa Jepang sing status kakerabatané uga kurang jelas.

Sistem panulisan basa Koréa sing asli — disebut Hangul — minangka sistem sing silabik lan fonetik. Aksara-aksara Sino-Koréa (Hanja) uga dipigunakaké kanggo nulis basa Koréa. Senadyan tembung-tembung sing paling umum dipigunakaké arupa Hangul, luwih saka 70% kosakata basa Koréa dumadi saka tembung-tembung sing dibentuk saka Hanja utawa dijupuk saka basa Mandarin.

Huruf iki dikenalaké déning Raja Sejong ing abad ka-15, dikenal minangka Hunmin Jeongeum. Nanging istilah Hangul nembé dikenal ing wiwitan abad ka-20. Sawisé Hangeul dipigunakaké, mung isih tetep dianggo, déné Hangeul dianggo déning wong-wong sing ora duwé pendhidhikan, wanita lan bocah-bocah.

Nanging jroning perkembangané, Hangeul tansaya akèh dipigunakaké malah ing abad ka-19 lan wiwitan abad ka-20, panggunaan Hangeul lan Hanja seimbang. Nanging saiki, mung ditemoni ing tulisan-tulisan akademik lan resmi, déné amèh kabèh papan jeneng dalan, petunjuk, malah tulisan-tulisan informal ditulis ing tulisan Hangeul.

Basa Koréa sayektiné nduwèni dhialèk-dhialèk sing saling gegandhèngan siji lan sijiné. Saben wilayah bisa mangertèni dhialèk liyané, kajaba dhialèk Pulo Jeju sing dianggep kurang bisa dimangertèni déning dhialèk-dhialèk provinsi lainnya.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Koréan". Ethnologue, 14th ed.. http://www.ethnologue.com/14/show_iso639.asp?code=kor. Retrieved 2008-09-25.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Koréa ing KamusWiki.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Koréa&oldid=832046"