Dhialèk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Dhialèk tegesé varian-varian sinkronis basa. Basa nduwe variasi kang beda-beda nanging isih bisa dimangerteni dening penutur. Dhialèk yaiku variasi basa miturut panganggo. Dhialèk asalé saka basa Yunani dialektos. Béda karo ragam basa, variasi dialèk bèda antaranè siji karo liyané nanging isih bisa nunjukaké kamiripan saèngga durung pantes dianggep basa kang béda. Dhialèk dibédakaké adedasar kosakata, tatabasa, lan pangucapan utawa widyaswara. Dhialèk dibedakaké antarané geografi dhialèk lan sosial dhialèk.[1].

Sosial Dhialèk[sunting | sunting sumber]

Kang diarani sosial dhialèk kayata:

  1. Basa ngoko lan
  2. Basa krama inggil
  3. Basa krama alus

Geografi Dhialèk[sunting | sunting sumber]

Kang diarani geografi dhialèk kayata:

  1. Dhialèk Semarang
  2. Dhialèk Jogja
  3. Dhialèk Solo
  4. Dhialèk Tegal
  5. Dhialèk Banyumas, lan sakpiturute.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wedhawati; Nurlina, Wiwin Erni Siti; Setiyanto, Edi; Sukesti, Restu. Tata Bahasa Jawa Mutakhir. Kanisius, Yogyakarta. 2006. Hal 13


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dhialèk&oldid=803728"