Muammar al-Qaddafi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kolonel
 Muammar al-Qaddafi
معمر القذافـي
Muammar al-Qaddafi

Qaddafi tahun 2009.


Isih Mengku jabatan
Miwiti Mengku jabatan 
1 September 1969
Perdhana Mentri Jadallah Azzuz at-Talhi
Muhammad az-Zaruq Rajab
Jadallah Azzuz at-Talhi
Umar Mustafa al-Muntasir
Abuzed Omar Dorda
Abdul Majid al-Qa′ud
Muhammad Ahmad al-Mangoush
Mubarak Abdallah al-Shamikh
Shukri Ghanem
Baghdadi Mahmudi
Pejabat sadurungé Ingkang kapisan

Mangsa jabatan
2 Maret 1977 – 2 Maret 1979
Perdhana Mentri Abdul Ati al-Obeidi
Pejabat sadurungé Ingkang kapisan
Pengganti Abdul Ati al-Obeidi

Mangsa jabatan
8 September 1969 – 1 Maret 1979
Perdhana Mentri Mahmud Sulayman al-Maghribi
Abdessalam Jalloud
Abdul Ati al-Obeidi
Jadallah Azzuz at-Talhi
Pejabat sadurungé Idris I (Raja Libya)
Pengganti Dibusakake

Mangsa jabatan
16 Januari 1970 – 16 Juli 1972
Pejabat sadurungé Mahmud Sulayman al-Maghribi
Pengganti Abdessalam Jalloud

Lair 7 Juni 1942 (umur 71)
Surt, Tripolitania
Agama Muslim - Sunni
Situs resmi AlGaddafi.Org

Muammar al-Qaddafi jeneng jangkepé Muammar Abu Minyar al-Qaddafi (tanggal lahir 7 Juni 1942, ing Sirte, Tripolitania - tilar donya 20 Oktober 2011, idem) iku [1] iku sawijining tokoh militèr, pulitikus lan pamimpin Libya. Tokoh kang dadi inspirasiné Qaddafi iku Gamal Abdel Nasser, negarawan saka Mesir.[1] Qaddafi dadi presidèn Libya, kariré diwiwiti saka kudeta militèr marang Raja Idris nalika tahun 1969.[2] Wiwitané, Qaddafi (nalika njabat Dewan Komando Revolusi) mbubaraké sistem monarki kang dipimpin déning Raja Idris. Banjur Qaddafi ngadegaké rezim anyar, ngganti Libya dadi Negara Republik.[2] Kolonel Muammar Qaddafi (pimpinan Dewan Komando Revolusi) nalika iku uga kanthi cara de facto dadi presiden Negara Libya.[2]

Qaddafi iku anak pungkasan saka kulawarga Badawi (Bedouin), kulawarga nomadik ing dhaérah gurun pasir ing Sirte.[1] Dhèwèké sekolah ing sekolah tradisional lan religius ing SMU Sebha ing Fezzan wiwit tahun 1956 nganti tahun 1961.[1] Nalika tahun 1961 Qaddafi ditokake saka Sebha amarga dheweke melu politik.[1]

Bubar ditokake saka SMU Sebha, Qaddafi banjur kuliah ing Universitas Libya.[3] Dheweke lulus kanthi biji apik. Banjur Qaddafi melu nggabung Akademi Militer ing Benghazi nalika tahun 1963.[3] Ing kono Qaddafi nggawe kelompok rahasia kang nduweni tujuan mbubarke rezim monarki Libya.[3] Tahun 1965 Qaddafi lulus, dheweke dikirim menyang Britania kango latihan lan bali ing Libya tahun 1966 minangka opsir ing Korps Sinyal.[3]

Qaddafi nduwé anak wolu, sing lanang cacahé 7, lan sing wadon 1.[3] Anake sing paling tua, Muhammad Khadafi, dhewéké dadi Komite Olimpiade Libya.[3] Sing nomer 2 Al-Saadi Khadafi, dhèwèké dadi ketua Federasi Sepak Bola Libya, kang main ing Seri A Italia, timé arané Perugia, dhèwèké uga dadi pemain pilem.[3] Ayesha Khadafi, anak wedoké Qaddafi dadi pengacarané Saddam Hussein.[3]

Wiwit dadi presidhèn tahun 1969, Qaddafi mbangun sistem politik dhéwé, yaiku sistem kang nggabungake sipat sosialisme lan Islam.[2] Sistem pemerintahan Qaddafi iki diarani The Third International Theory.[2] Qaddafi ngaku yen dheweke iku pimpinan Revolusi, wiwit tahun 1970-an nganti 1980-an.[2] Amarga anggone mbangun nasionalisme Arab ora kasil, Qaddafi banjur ngganti jeneng negarane dadi Great Socialist People’s Libyan Arab Jamahariya utawa al-Jumahariyah al-‘Arabiyyah al-Libiyah as-Shabiyah al-Ishtirakiyyah al-Uzma.[2] Qaddafi ngakoni negara Libya iku negara Jamahariya (Negara Rakyat).[2] Nanging iku mung teori, nyatane Libya iku negara diktator militer.[2] Qaddafi saben lunga menyang endi waé mesthi dikawal déning para tentara utawa pengawal khusus.[4] Para pengawale Qaddafi kabeh wadon. Ana kabar yen pengawale Qaddafi kudu perawan, para pengawal Qaddafi iku diarani Guard Amazon.[4]

Éjaan[sunting | sunting sumber]

Jeneng presidhèn Libya iki akèh banget éjaané, béda karo presidhèn liyane, iki contoné éjaan jenengé prèsidhen Libya;[3] Qaddafi, Muammar (paling akeh digunakake ing bahasa Inggris), Al-Gathafi, Muammar, al-Qadhafi, Muammar, Al Qathafi, Mu'ammar, Al Qathafi, Muammar, El Gaddafi, Moamar, El Kadhafi, Moammar, El Kazzafi, Moamer, El Qathafi, Mu'Ammar, Gadafi, Muammar, Gaddafi, Moamar, Gadhafi, Mo'ammar, Gathafi, Muammar, Ghadafi, Muammar, Ghaddafi, Muammar, Ghaddafy, Muammar, Gheddafi, Muammar, Gheddafi, Muhammar, Kadaffi, Momar, Kad'afi, Mu`amar al-, Kaddafi, Muamar, Kaddafi, Muammar, Kadhafi, Moammar, Kadhafi, Mouammar, Kazzafi, Moammar, Khadafy, Moammar, Khaddafi, Muammar, Moamar al-Gaddafi, Moamar el Gaddafi, Moamar El Kadhafi, Moamar Gaddafi, Moamer El Kazzafi, Mo'ammar el-Gadhafi, Moammar El Kadhafi, Mo'ammar Gadhafi, Moammar Kadhafi, Moammar Khadafy, Moammar Qudhafi, Mu`amar al-Kad'afi, Mu'amar al-Kadafi, Muamar Al-Kaddafi, Muamar Kaddafi, Muamer Gadafi, Muammar Al-Gathafi, Muammar al-Khaddafi, Mu'ammar al-Qadafi, Mu'ammar al-Qaddafi, Muammar al-Qadhafi, Mu'ammar al-Qadhdhafi, Mu`ammar al-Qadhdhāfī, Mu'ammar Al Qathafi, Muammar Al Qathafi, Muammar Gadafi, Muammar Gaddafi, Muammar Ghadafi, Muammar Ghaddafi, Muammar Ghaddafy, Muammar Gheddafi, Muammar Kaddafi, Muammar Khaddafi, Mu'ammar Qadafi, Muammar Qaddafi, Muammar Qadhafi, Mu'ammar Qadhdhafi, Muammar Quathafi, Mulazim Awwal Mu'ammar Muhammad Abu Minyar al-Qadhafi, Qadafi, Mu'ammar, Qadhafi, Muammar, Qadhdhāfī, Mu`ammar, Qathafi, Mu'Ammar el, Quathafi, Muammar, lan Qudhafi, Moammar.

Krisis Libya[sunting | sunting sumber]

kitab ijo kang dianggep Ideologi Negara Libya

Ing jaman pamerintahan Qaddafi kang wis umur 40 taun, dheweke digugat dening rakyat Libya kang wis ora seneng marang Qaddafi.[5] Wiwit ing tahun 2011 akeh kang padha nggugat Qaddafi supaya mudhun saka jabatan presidhen.[5] Akehe gugatan marang Qaddafi iku amarga Libya lagi krisis politik.[5] Ing ngisor iki urutne kedadean krisis politik ing Libya. [5]

  • Sadurunge tanggal 16-17 ana demonstrasi sing dilakokake dening para pendhukung lan abdine Qaddafi ing kutha Tripoli.
  • Tanggal 16-17 diwiwiti demonstrasi 300 wong ing Benghazi nuntut ngebarake perkara HAM ing tahun 2005 lan 1990 an. Nalika demo para rakyat padha ngobong kantor polisi, potone Qaddafi lan kitab ijo kang dianggep ideologi resmi Libya. Ing kedadean iku sing mati 2.
  • Bubar kabar wong 2 kang mati mau keprungu dening warga Benghazi, mula akeh wong kang padha welas banjur padha demo, nggugat Qaddafi. Polisi ing Benghazi kuwalahen banjur ngundang bala saka Tripoli.
  • Bubar kedadean iku akeh demo ing kutha-kutha ing Libya, kayata Baidha, Ajdabiya, Sirte, Misrata, Sabrata, Zawiyah, Sabha, Tobruk.
  • Ing kedadean iku akeh tembak-tembakan, sing mati luwih saka 100.
  • Ngerteni kedadean iku banjur Saiful Islam, pidhato nawarake rekonsiliasi lan reformasi Libya
  • Ing Tripoli perang gedhen-gedhenan antarane para pendhukung Qaddafi lan para penentang Qaddafi.
  • Qaddafi pidato ing Aziziyah Tripoli, supaya para warga tetep ndukung Qaddafi.
  • Sawise Qaddafi pidhato, akeh para warga kang ndukung Qaddafi. Warga padha demo ing alun-alun Tripoli.
  • Bubar ana demo gedhe, banjur para duta besar Negara-negara Eropa lan militer Libya nganakake konferensi.
  • Bubar ana konferensi kutha Tripoli rada tentrem, ora kaya biasane.
  • Kutha Benghazi, Baidha durung dikuasai pamerintah, nanging akeh para pemberontak kang durung menehake senjata marang tentara.
  • Kota Sirte, Sabha, Zawiyah, Misrata, Sabrata wis dikuwasani pemerintah.

Sédané[sunting | sunting sumber]

Muammar séda nalika tanggal 20 Oktober 2011.[6] Muammar séda sawisé Sirte diserang déning tamtama Transisi Nasional Libya (NTC) kang disengkuyung NATO.[6]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)Profil Muammar Al-Qaddafi(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i (id)Siapakah Qaddafi Sebenarnya?(diaksès tanggal 6 Maret 2011)
  3. ^ a b c d e f g h i (id)Profil Muammar al-Qaddafi(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  4. ^ a b (id)[http://www.zonamaya.info/2011/02/pengawal-pengawal-cantik-muamar-qaddafi.html Pengawal Cantik Muammar Qaddafi(diakses tanggal 6 Maret 2011)
  5. ^ a b c d (id)Mahasiswa Indonesia di Libya Bantah Gaddafi Betindak Kejam (diundhuh tanggal 14 Maret 2011)
  6. ^ a b (id)Detik-detik Tewasnya Muammar Khadafi (diaksès tanggal 20 Oktober 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Muammar_al-Qaddafi&oldid=880627"