Mangsa udan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Mangsa udan utawa mangsa rendheng uga kasebut mangsa teles (Basa Jawa Krama: mangsa jawuh utawa mangsa jawah) yakuwi mangsa kang nyebabaké curah udan dadi dhuwur ing salah sijine tlatah ing donya, kang dibandingaké mangsa-mangsa biasané sakjroning wektu kang tetep. Mangsa udan kang ana ing tlatah Indonésia kanthi aran iklim tropis. Sajroning tèknis météorologi, mangsa udan dianggep titiwanciné yèn curah udan ing telung (3) dasarian sacara runtut luwih akèh 100 mm per mèter pesagi per dasarian lan ora ana mandhegé. Yèn kahanan iki durung nyukupi naging curah udan wis akèh lan deres kahanan kaya mengkéné bisa diarani mangsa pancaroba. Ing tlatah tropis mangsa udan ganti karo mangsa ketiga (mangsa garing utawa kemarau) lan akèh disebabaké amarga mlakuné srengéngé karo mangsa ketiga (masa garing) lan akèh disebabaké mlakuné semu srengéngé taunan. Mlakuné srengéngè ngowahi péta suhu hawa (udhara) lan dasaré lemah lan segara (samudra). Ing wanci béda kang nyebabake suhu dadi konsentrasi uap banyu ing awang-awang banjur dadi mangsa udan. asring ana ing bumi kang ngalami peredaran semu Srengéngé.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mangsa_udan&oldid=869022"