Krajan Inka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pemandangan Machu Picchu, kutha bangsa Inka sing ilang, saiki situs arkéologi.

Krajan Inka iku sawijining Krajan sing dumunung ing wilayah sing saiki Peru wiwit taun 1438 nganti 1533. Inka disebut minangka peradaban "pra-Columbus, maknané wis ana wiwit jaman sadurungé tekané Christopher Columbus. Sajroning periode kasebut, Inka nguwasani sebagéyan gedhé wilayah Amérika Kidul bagéyan kulon sing pusaté ing pagunungan Andes nganti 1533, wektu bangsa Spanyol nyerbu negeri iku. Atahualpa sing dadi raja Inka pungkasan, disebut uga kanthi istilah Sapa Inca, tiwas kaprejaya déning panjelajah Spanyol sing jenengé Francisco Pizarro, sing uga nandhani wiwitan mangsa kuwasané Spanyol ing tlatah kasebut.

Krajan Inka dumadi saka papat suyu. Basa resmi Krajan yaiku basa Quechua, senadyan ana watara 700 basa lokal sing dipigunakaké. Suku Inka ngayahi pamujan marang déwa-déwa, kanthi Inti minangka déwa srengéngé sing dadi déwa utama.

Ibukuthané dumunung ana ing Cuzco, utawa Qosqo, ing kidul Peru.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Krajan_Inka&oldid=867569"