Kembang Sedep Malem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Sedap malam
Sedap malam
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Asparagales
kulawarga: Agavaceae
Genus: Polianthes
Species: P. tuberosa
Jeneng binomial
Polianthes tuberosa

Kembang Sedep Malem (Polianthes tuberosa, basa Melayu: sundal malam) yaiku tanduran ijo abadi saka suku Agavaceae. Lenga saka kembang iki bisa digunaaké kanggo nggawé parfum. Jeneng tuberosa nunjukake menawa kembang iki nduweni tela (tuber). Sakiki dikenal ana sekitar 12 spesies saka genus Polianthes. Dijenengi Kembang Sedep Malem amarga kembang iki mekar lan mambu wangi ing wayah wengi.[1]

Kembang sedep malem yaiku salah sawijining kembang hias kang nduweni ambu kang sedep lan awèt suwé. Kembang kang nduwèni mahkota kembang warna putih iki nduwèni urutan nomer loro sakwisé kembang mawar. Ana telung jinis kembang sedep malem didelok saka bentuk kembangé, yaiku kembang ganda kang nduwèni kelopak kembang (petal) lapis-lapis, tipe kembang tunggal lan tipe kembang semiganda. Kembang sedep malem kalebu kembang majemuk kang nduwèni jumlah kembang 30-60 iji saben malai.[2]

Panyebaran Kembang Sedep Malem[sunting | sunting sumber]

Tanduran kembang sedep malem asalé saka Meksiko lan wis kasebar adoh ing Eropah, Afrika, lan Asia termasuk Indonesia. Ing Indonesia tanduran ini cocok ditandur ing dhaérah dataran menengah nganti dhuwur (pegunungan).[2]

Kembang sedep malem minangka tanduran introduksi kang wis nyebar adoh lan ngadaptasi kanthi apik karo iklim tropis (panas).

Ing Indonesia kembang sedep malem cocok dibudidayaaké ing dhaérah dhataran menengah nganti dhataran dhuwur (pegunungan).[1]

Ing Taiwan, kembang sedep malem duwé werna kang manéka warna, yaiku jambon, ungu semu abang, oranye, lan kuning. Kembang sedep malem mau umume saka jinis hibrida, yaiku kasil saka persilangan watara varietas Polianthes tuberose tunggal utawa ganda lan Polianthes howardi.[2]

Manfaat Kembang Sedep Malem[sunting | sunting sumber]

Kembang sedep malem nduwèni pirang-pirang manfaat ing antarané:

  1. Biasané digunaaké kanggo tanduran hias
  2. Bisa digunaake dadi tanduran kanggo ngusir nyamuk
  3. Bisa digunaaké dadi obat katarak, radang mata, wudunen, bengkak, angel turu, nambah getih, nentremaké pikiran lan ati, mundhakaké stamina, influenza, radang tenggorokan, mambu cangkem, suara serak, lara nalika ngelek panganan, rematik, lan mudunake panas awak. [1]

Ing Indonesia biasané kembang sedep malem didadèaké kembang hias lan kanggo wewangen omah nalika ana adicara gedhé kayata idul fitri.[2]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]